Szeptembertől a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetett béremelés valósul meg az egészségügyben - mondta az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
Mészáros János közölte: a 2016-ban kormányrendeletben szabályozott módon átlagosan 26,5 százalékos béremelést kapnak a szakdolgozók, a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére 107 ezer forinttal nő. Minderre 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés.
Jövőre folytatódik a béremelés, erre 2017-ben 82,6 milliárd forint pluszforrást fordítanak. A szakdolgozók bére 2017 novemberétől további 12 százalékkal nő, majd 2018-ban és 2019-ben 8-8 százalék lesz a béremelés mértéke.
Ugyanakkor 2017 novemberétől újra emelkedik a szakorvosok és a szakgyógyszerészek fizetése is, 100-100 ezer forinttal. A szükséges forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott folyamatos egyeztetés alapján biztosítja a kormányzat - fűzte hozzá.
Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese hangsúlyozta: megtették a szükséges intézkedéseket, hogy a bérfejlesztéshez szükséges pénz időben eljusson az intézményekhez. Ehhez külön informatikai rendszert fejlesztettek ki, amelyre a 253 érintett intézmény közül már 183 regisztrált.
(MTI)
Jobbik: ismét több tízezren maradhatnak ki az egészségügyi bérrendezésből
A Jobbik szerint az elkezdett egészségügyi bérrendezést ki kellene terjeszteni azokra az ágazati dolgozókra is, akik nem orvosok vagy szakdolgozók, így az alapellátásban dolgozókra (háziorvosok asszisztenciája, munkájukat segítő emberek), gazdasági, műszaki dolgozókra, karbantartókra, munkaügyi apparátusra is. Az Orbán-kormány kritikája, hogy teljesítménye kimerül a Habony–Rogán-tengely vezette kommunikációban, de még hat év után sem képes jelentős és átfogó bérrendezést nyújtani a szakma dolgozóinak.
A magát polgárinak nevező Fidesz mindig csak szűk rétegeknek kedvez, ők is csak egyet léphetnek előre, miközben a Fidesz holdudvarához tartozó barátok, üzletfelek, offshore cégek Usain Boltot megszégyenítő gyorsasággal gazdagodnak. Ha a Jobbik a választók bizalmából kormányzati megbízást kap, magasabb sebességre kapcsolja a bérrendezést, és minden olyan egészségügyi dolgozóra is kiterjesztené, akiről az Orbán-kormány megfeledkezett. A Jobbik úgy véli, az egészségügyre fordítható források összege jelentősen növelhető lenne, ha a Fidesz nem Cipruson bejegyzett haveri offshore cégekbe talicskázná ki a magyar családok adó-, közmű és egyéb befizetéseit - írja közleményében Lukács László György frakcióvezető-helyettes.