A kormány várhatóan szeptemberben dönt arról, hogy támogatja-e az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) - nyilatkozta Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke a Magyar Hírlapnak.
A lap pénteki számában megjelent interjúban az elnök azt mondta, a kormány vizsgálni fogja, hogy a CETA mennyiben felel meg az unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről szóló határozatának. Ezzel kapcsolatban jelezte: pozitív lépés, hogy a hatályba lépéshez valamennyi európai nemzeti parlament ratifikációjára is szükség lesz.
Hörcsik Richárd az egyezménnyel kapcsolatban kifejtette: 2007-ben határozta el az unió és Kanada, hogy szorosabban együttműködik. Egy, az Egyesült Államokkal kötendő (TTIP) megállapodáshoz hasonló egyezség jöhet létre, azzal a különbséggel, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon, a fogyasztóvédelemmel, egészségüggyel, környezettel, szociális és munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos szabályok nem változnak meg.
(MTI)