Megtagadta az Ukrajna európai uniós csatlakozási szerződésének feltételeiről szóló országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).
A népszavazási kezdeményezést egy magánszemély nyújtotta be. A kérdés úgy szól: “Akarja-e Ön, hogy a magyar Országgyűlés csak abban az esetben iktassa a nemzeti jogrendbe Ukrajna teljes jogú európai uniós tagságát biztosító csatlakozási szerződésének elfogadását, amennyiben az ukrajnai Kárpátaljai terület (Zakarpatszka oblaszty), valamint kiemelten az ukrajnai Beregszászi járás (Berehivszkij rajon) területének lakossága, a népek önrendelkezési joga alapján, egy újabb hivatalos népszavazáson dönt a területi hovatartozását (Magyarországhoz vagy más államhoz való csatlakozás, önálló állam megalakítása, Ukrajnához való tartozás) és közigazgatási berendezkedését illetően?”
Az NVB egyhangú döntéssel határozott a hitelesítés megtagadásáról.
Az NVB szerint a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik. Az ENSZ alapokmánya – amelyet a magyar Országgyűlés is ratifikált – nem jogosítja fel az egyesült nemzeteket arra, hogy olyan ügyekbe avatkozzanak, amelyek valamely állam belső joghatóságába tartoznak. Márpedig a kérdés erre irányul, az alaptörvény szerint azonban nem lehet népszavazást kezdeményezni nemzetközi szerződésről.
Az NVB szerint emellett a kérdés nem egyértelmű, a mondat többszörös összetétele miatt bonyolult.
Az NVB határozata ellen 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni a Kúriánál.
(MTI)