Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szombat reggel. Megkezdte munkáját az Operatív Törzs. A tisztavatáson 104 végzett honvédtiszt tette le az esküt. Beszédet mondott Áder János államfő és Simicskó István honvédelmi miniszter.
A lobogót Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. A ceremónián Áder János mellett részt vett Kövér László házelnök, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a kormány több képviselője, továbbá állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint családok, civilek százai.
Valóság helyett szóvirágok: becsületes munka, tiszeletre méltő teljesítmény, összetartozás
A köztársasági elnök arra intette az augusztus 20-ai katonai tisztavatás részvevőit, hogy legyenek büszkék magyarságukra, a magyarok eredményeire, a magyar találmányokra és a magyarok találékonyságára. Az államfő a Kossuth téren esküt tett katonákhoz is szólva úgy fogalmazott, “mi ma is Szent István népe vagyunk, egy sokszínű nemzet, amely oly sokszor a maga erejéből forgatta a történelem kerekét”.
“Forradalmak, neves és névtelen hősök népe, a meghurcoltaké, a kitaszítottaké, az üldözötteké, a csökönyös újrakezdőké, a hittel teli újjáépítőké, a szabadságához mindenáron ragaszkodóké” – mondta. Kiemelte, a “hazaszeretetet nem temettük el a múlt nagyjaival együtt súlyos márványtömbök alá, és a hősiesség nincs szobrokba dermesztve”, mert hősiesnek lenni nemcsak a történelmi cselekedetek révén lehet, hanem becsületes munkával, kitartó szorgalommal, tiszteletreméltó teljesítménnyel is.
Zoom
Áder János szerint a magyaroknál senki nem tudja jobban, milyen a balsors, de a magyarokban volt annyi tehetség, küzdeni tudás, kitartás, hit és szorgalom, hogy bárhonnan visszakapaszkodjanak, hogy újra önmaguk lehessenek. ”És valóban, ma is tőlünk, csakis tőlünk függ, hogy tudunk-e élni lehetőségeinkkel, hogy a legjobb arcunkat mutatjuk-e a világnak” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve, ha a magyarok tudnak örülni egymás sikerének és a nehéz időkben is kitartanak egymás mellett, akkor az “összetartozás élménye velünk marad: az ünnep után a hétköznapokban, a győzelmek után a megpróbáltatások idején, az elbukás után az újrakezdéskor”.
Az államfő elmondta, a jelenlegi is zajló olimpia alatt többször is meg lehetett tapasztalni, hogy a “nemzeti érzés nemcsak felemel, hanem visz, repít is magával”. Áder János azt kérte a magyaroktól, hogy legyenek büszkék sportolóikra, és érezzék azt, hogy együvé tartoznak, amikor a dobogó tetején magyarok állnak.
A köztársasági elnök emellett az esküt tett honvédoknak olyan erényeket is kívánt, mint amilyeneket Hunyadi János és Kapisztrán Szent János is tanúsított Nándorfehérvár 560 évvel ezelőtti védelmekor: bátorságot és merészséget, türelmet és szent hevületet, hidegvért és buzgó odaadást.
Simicskó: a legfontosabb Magyarország biztonsága
A magyar állam stabil pont a változó világban – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében. Simicskó István kiemelte: új biztonsági kihívások jelentek meg, mint például a tömeges bevándorlás és a terrorcselekmények növekvő száma.
Azt mondta: Magyarország olyan állam, amely “együttműködésre törekszik, megbízható barát és szövetséges”, ezzel együtt “élni és boldogulni szeretne”. A legfontosabb a magyar emberek és Magyarország biztonságának garantálása – szögezte le a miniszter, kiemelve: ehhez elengedhetetlen a Magyar Honvédség megerősítése.
Zoom
Mint mondta: a történelemre visszatekintve egyetlen állandó, ugyanolyan küldetéssel bíró feladat van, ez a katonai hivatás, amely mindenkor a magyar emberek védelméről, Magyarország biztonságáról szólt. A katonák avatásukkor most is erre tesznek esküt – fűzte hozzá Simicskó István.
A honvédelmi miniszter megköszönte a frissen avatott honvédtisztek pályaválasztását, helytállását, amelyet most nemcsak egyetemi vizsgáikon, hanem – mint kiemelte – az elmúlt egy évben Magyarország határainak védelmében való közreműködésükkor is bizonyítottak. Számos új biztonsági kihívás jelent meg. Csak az elmúlt egy évben példa volt erre a tömeges bevándorlás, a terrorcselekmények növekvő száma.
Emellett az információs hadviselés korszakát éljük. Sokszor nincs hadüzenet, sem fegyveres küzdelem, a modern háborúk korában a számítógépet, az okostelefonok bekapcsolása is elegendő egy offenzívához – hangsúlyozta.Simicskó István azt mondta: az államot azért hozták létre, hogy garantálják az ország és állampolgárainak biztonságát.
Magyarország olyan állam, amely “együttműködésre törekszik, megbízható barát és szövetséges”, ezzel együtt “élni és boldogulni szeretne”. A legfontosabb a magyar emberek és Magyarország biztonságának garantálása – szögezte le a miniszter, kiemelve: ehhez elengedhetetlen a Magyar Honvédség megerősítése. (Ezért nincsen szükség határőrségre, csak az áderi becsületes munkával dolgozó haverok zsebének tömésére - a szerk.)
Simicskó István kiemelte, hogy a következő években több mint duplájára fog emelkedni a honvédelmi költségvetés, újraélesztik a hadiipart, új alapokra helyezve, a civil társadalom bevonásával fejlesztik az Önkéntes Tartalékos Rendszert, megerősítik a katonai hírszerzést és a katonai rendészetet, és folytatják nemzetközi missziós szerepvállalásaikat is. Mindemellett a katonák megbecsülésének jeleként a megkezdett illetményemelést is folytatni fogják – fejtette ki a honvédelmi miniszter.
Idén a Parlament előtti Kossuth téren 104 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, “a hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg.
Továbbra is napos idő várható nemzeti ünnepünkön
A kora reggeltől késő éjszakáig ülésező Operatív Törzsben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a Budapesti Közlekedési Központ és a katasztrófavédelem képviselői kísérik figyelemmel a nemzeti ünnep rendezvényeit.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Budapest térségében egész nap többnyire napos időre lehet számítani. Átmeneti felhősödés lehet, de csapadék nem valószínű. Meleg idő várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet a 30 Celsius-fokot is elérheti – írta a HM NRH, hozzátéve: ezért a rendezvényekre kilátogatóknak ajánlott a folyamatos folyadékpótlás és a megfelelő öltözék, az érzékenyebbek a tűző napot lehetőség szerint kerüljék.
(MTI - Híradó nyomán)