A tanévkezdés vesztese a szakképzés a Jobbik szerint, ezért az ellenzéki párt arra szólítja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy ne játsszon "macska-egér játékot" a szakképzésben résztvevőkkel.
Zoom
Dúró Dóra, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának jobbikos elnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyre a párt munkatársai egy élő egeret is elhoztak. Az ellenzéki képviselő ezzel arra akarta figyelmeztetni a minisztert, hogy “ha macska-egér játékot szeretne játszani”, vagy “mindenképpen kísérletezni” szeretne valakin, akkor inkább biztosítanak hozzá egy egeret, de ne szakképzésben résztvevő pedagógusokkal és diákokkal játsszon ilyen módon.
Zoom
Dúró Dóra szerint a szakképzésben az utolsó pillanatban, a szakma ellenében vezettek alapvető változásokat. Tűrhetetlennek nevezte, hogy a szakképzési kerettanterveket tartalmazó rendelet csak augusztus 25-én, mindössze egy héttel az iskolakezdés előtt jelent meg, holott ebben tárja a minisztérium az intézmények elé, hogy hogyan kell elindítani a tanévet. Sem felkészülési idő, sem biztonság nincsen ma a magyar szakképzésben – jelentette ki.
Zoom
Szerinte ennek meg is lett az eredménye, hiszen a felvételi adatok összesítéséből kiderül, hogy a szakgimnáziumokban a rendelkezésre álló keret felét, a szakközépiskolákban pedig mindössze 38 százalékát sikerült csak betölteni.
Dúró Dóra arról is beszélt, hogy a Jobbik az őszi ülésszak első ülésén ismét kezdeményezni fogja a gyermekneveléshez szükséges cikkek – így a tanszerek, iskolaszerek és sportszerek – áfájának 5 százalékra csökkentését. A jobbikos képviselő ezt egy felméréssel indokolta, amely szerint idén átlagosan 12 ezer forinttal kerül többe egy családnak az iskolakezdés, mint 2 évvel ezelőtt.
Hangsúlyozta: az áfacsökkentés segíthetne mérsékelni a beiskolázás költségét, amely ma egy átlagos családnak 82 ezer forintba kerül.
(MTI)