Tizenegy hónap nyomozás után is csak lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsítják azt a két idős férfit, akik állítólag merényletre készültek Orbán Viktor kormányfő ellen.
A Nemzeti Nyomozó Iroda meg fogja hosszabbítani a nyomozás szeptember 21-én lejáró határidejét a 60 éves M. Péter és a 62 éves R. Gyula ügyében, akiket lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítanak – közölte a Borssal a rendőrség. Vagyis lassan egy év után sem sikerült bizonyítékokat találni arra, hogy a két férfi tavaly novemberben azzal a szándékkal ült be egy autóba, csomagtartójában két géppisztollyal és lőszerekkel, hogy egy budapesti megemlékezésen meggyilkolja Orbán Viktort. Az első hírek szerint egy VI. kerületi templomban tartott misén vagy beszéde közben, egy általános iskola udvarán hajtották volna végre tettüket. A gyanúsítottakat a Terrorelhárítási Központ kommandósai fogták el, és megtalálták náluk a fegyvereket.
Az ügy kipattanása után Tasnádi László belügyi államtitkár csak annyit ismert el, hogy a két gyanúsított egy meg nem nevezett kormánytagot akart megölni, amit lehallgatott telefonbeszélgetések támasztanak alá. A nyugdíjaskorú merénylők állítólag a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű csoport tagjai voltak. Pintér Sándor belügyminiszter idézett is a beszélgetésből: „egy ólomgolyóval a fejbe” akarták meggyőzni a kormányt, hogy adja át a hatalmat.
Adódik a kérdés: ha a tettenéréssel elvileg könnyen bizonyítható a lőfegyverrel való visszaélés bűntette, de a lehallgatási jegyzőkönyvek nem bizonyítják a gyilkossági kísérletet, miért húzódik el a nyomozás? A Fővárosi Főügyészség közlése szerint M. Péter és R. Gyula november 24-ig még biztosan előzetes letartóztatásban marad.
(Borsonline nyomán)