Ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma a Fővárosi Önkormányzat és a Mahir Cityposter Kft. közti perben. Az ítélet szerint a főváros szerződésbontása a céggel érvénytelen és hatálytalan, mivel a felsorolt felmondási indokok megalapozatlanok voltak. A bíróság ideiglenes intézkedéssel hatályban tartotta azt a döntést, amelynek értelmében a Mahir oszlopai a helyükön maradhatnak a jogerős ítéletig. Emellett 6,81 millió forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte a fővárost. Jelezte továbbá: a Mahir Cityposter Kft. által korábban benyújtott kártérítési kérést a jogerős bírósági döntés után bírálják el.
Az alperes Fővárosi Önkormányzat jogi képviselője, Csikós Csaba elmondta: fellebbezni fognak az elsőfokú ítélet ellen. Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője ugyanakkor jelezte: a mai elsőfokú ítélet egyértelmű győzelemnek tekinthető. Véleménye szerint a bírói ítélet arról is szólt, hogy a Mahir Cityposter Kft. jogszerűen védte meg az oszlopait, amelyeket a főváros január elején önhatalmúlag elkezdett elbontani.
Zoom
Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án
Egy éve tart az oszlopháború
Mint ismeretes, 2015. szeptember 30-án a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján felmondta azt a 2006-ban még több akkori ellenzéki fideszes képviselő által is megszavazott szerződést, amelynek alapján a Mahir Cityposter Budapest-szerte több mint 700 hirdetőoszlopot és más reklámberendezést üzemeltethet 25 évig. A jelenlegi kormánypárti többség annak ellenére nyilvánította előnytelennek a szerződést, hogy azt – a Fővárosi Önkormányzat honlapján a mai napig fellelhető hivatalos dokumentumok szerint – 2010 óta vizsgálta a Fidesz–KDNP-s városvezetés, de nem talált hibát.
A Fővárosi Önkormányzat és a Mahir Cityposter Kft. közti jogi vita ellenére a főváros az erő nyelvén kívánt beszélni, így januárban belefogott a hirdetőcég oszlopainak eltávolításába. A társaság ekkor azt szerette volna elérni, hogy a jogerős ítélet meghozataláig tiltsák el a Fővárosi Önkormányzatot a bontástól. Az oszlopháború ekkor már odáig fajult, hogy a rendőrség garázdaság vétségével meggyanúsította az oszlopokat védő Legion Invictus Kft. két munkatársát, mivel szóváltásba keveredtek a bontóbrigád tagjaival. A két férfit ezután a rendőrség családi körből vitte el, tehát nem feladatuk végzése közben. A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen, aminek az ügyészség helytadott. Ugyanebben a hónapban a Fővárosi Törvényszék, majd májusban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy Tarlósék nem is folytathatják az erőszakos bontást: 644 oszlop esetében Budapestnek tovább kellett biztosítania a korábbi szerződés szerinti közterület-használatot.
Az oszlopper néhány héttel ezelőtt újabb fordulatot vett: ekkor Magyar György közbeszerzési hatósági döntéseket is tartalmazó beadványt nyújtott be a bíróságnak, amelyek a főváros állításait cáfolták. Mindezekből kiderült, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság jóváhagyta azt a 2004-es pályázati eljárást, amelynek alapján a Mahir Cityposter Kft. és még két másik társaság 2006-ban szerződést kötött a fővárossal úgynevezett utcabútorok, hirdetőoszlopok, reklámtáblák és más felületek hasznosítására.
(MNO nyomán)