Nem jogerősen több mint tízmillió forintos kártérítést ítélt meg a Debreceni Járásbíróság csütörtökön a 2007-ben meggyilkolt debreceni önkormányzati képviselő, Balla Irma fiának, akit korábban azzal vádoltak, hogy ő követte el a bűncselekményt, s emiatt 12 év fegyházra ítélték, de később felmentették.
Ifjabb Schönstein Sándor összesen csaknem 27 millió forint kártalanítási igényt nyújtott be a magyar állammal szemben. A fiatalember ellen annak idején különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt indult eljárás.
Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 12 év fegyházra ítélte, de a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, és a döntést az ítélőtábla jóváhagyta. Ifj. Schönstein Sándor összesen harminc hónapot töltött előzetes letartóztatásban.
A felperes szerint emiatt vagyoni és nem vagyoni kár érte. Lelki egészségében kár keletkezett, párkapcsolata megszakadt, és az egyetemet sem tudta befejezni. Keresetében kitért arra is, hogy diploma nélkül, illetve a vele szembeni előítéletek miatt nem tudott a szakmájában elhelyezkedni, ez indokolta, hogy nem vagyoni kártalanításként hatmillió forintot követelt az államtól. A bíróság ezt az összeget megalapozottnak találta, ugyanakkor a vagyoni kártalanításként kért csaknem 21 millió forintnyi összeget csak részben tartotta indokoltnak.
Árok Krisztián bíró úgy ítélte meg, ifj. Schönstein Sándor nem tudta maradéktalanul bizonyítani, hogy az előzetes letartóztatás miatt nem fejezhette be egyetemi tanulmányait, hogy kárba veszett a korábban kifizetett tandíja és a felvett diákhitele, illetve a harminc hónapos előzetes letartóztatás miatt jövedelemtől esett el. A bíróság a felperes vagyoni kártalanítási igényét 4 millió 367 ezer forintban állapította meg, ezt meghaladóan a keresetet elutasította – hangsúlyozta Árok Krisztián.
A nem jogerős ítéletet követően ifj. Schönstein Sándor úgy vélte: valamivel kevesebb kártérítést ítélt meg a bíróság, mint amire előzetesen számított. Szerinte az ügy súlyához képest nem túl sok a 10 millió forint, és ügyvédjével eldöntik majd, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.
Hozzátette: reméli, hogy a valódi bűnöst elítélik, és abban az esetben perújításra kerülhet sor, amelynek során már nem az előzetes letartóztatás, hanem az egész eljárás miatt indulhat kártérítési per. “Abban bízom, hogy a bíróság kimondja majd, nem bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában mentettek fel a gyilkosság vádja alól” – fogalmazott.
Balla Irma meggyilkolása ügyében az Országos Rendőr-főkapitányság 2013 novemberében rendelt el ismét nyomozást. A bizonyítékok alapján 2015 februárjában a 36 éves debreceni D. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók.
A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt D. Lajos az ügyészség szerint 2007 áprilisában egy éjjel rátámadt a képviselőre debreceni otthonában.
Feszítővassal többször fejen ütötte, majd olyan erővel szorította meg a nyakát, hogy a nő azonnal meghalt.
A gyilkossággal vádolt férfi büntetőpere ez év márciusában kezdődött meg a Nyíregyházi Törvényszéken.
(MTI)