Az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszélései előtt az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal tárgyalt Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: közölte a német szociáldemokrata politikussal, hogy a jövőben ne alkalmazzanak jogalkotási trükköket, kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit. A kormányfő példának hozta föl, hogy korábban az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, majd az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva ezt kötelező kvótára változtatta.
Robert Fico szlovák miniszterelnök várakozásai szerint az EU pénteki pozsonyi csúcstalálkozóján részt vevő tagállamok vezetői menetrendet készítenek el a következő hat hónap legfontosabb teendőire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről döntő népszavazás következményeképpen.
Orbán: elég a “jogalkotási trükkökből”!
Az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszéléseit megelőzően az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, akit arra kért, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak. Orbán Viktor a pozsonyi várba érkezve újságíróknak elmondta, közölte a német szociáldemokrata politikussal: a jövőben ne alkalmazzanak “jogalkotási trükköket”, kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát, ahogy tették ezt például a kvótánál, ahol az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva ezt kötelező kvótára változtatta. “Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni” – húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök.
Fico: menetrend készülhet
Robert Fico szlovák miniszterelnök megerősítette, hogy várakozásai szerint az Európai Unió pénteki pozsonyi csúcstalálkozóján részt vevő tagállamok vezetői menetrendet készítenek el a következő hat hónap legfontosabb teendőire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről döntő népszavazás következményeképpen. A 27 állam-, illetve kormányfő találkozóját megelőzően a házigazda Fico úgy nyilatkozott, hogy az informális ülésen őszinte megbeszélést vár arról, hol tart jelenleg az uniós együttműködés. Fico hangoztatta, hogy a tagországok vezetői egységet kívánnak mutatni, és azt is demonstrálni igyekeznek, hogy folytatni akarják az együttműködést az unión belül.
A találkozó előtt egy nappal Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár már nyilatkozott arról, hogy a brit népszavazást követően a közösségnek világos jövőképet kell felvázolnia, és pontos menetrendet kell meghatároznia. “Olyan menetrendet kell kidolgoznunk Pozsonyban, amely egyértelművé teszi, hogy képesek vagyunk közösen reagálni a gyengeségeinkre, a feladatokra, amelyekkel szembe kell néznünk” – mondta közös párizsi sajtótájékoztatójukon Angela Merkel.
Merkel: kritikus helyzetben van az unió
A 27 uniós tagország vezetőinek pénteki pozsonyi találkozóját megelőzően Merkel kijelentette: “tettekkel kell megmutatnunk, hogy a jelenleginél jobbak tudunk lenni”. A kancellár megerősítette azt az álláspontját, hogy egy most kidolgozandó menetrend alapján az uniós alapító szerződés megkötésének 60. évfordulójára, jövő márciusra lépéseket kell tenni a külső és belső biztonság, a külső határok védelme, a terrorizmus elleni harc és a gazdasági növekedés terén.
Szembenézni a hibákkal
Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken sugárzott rádióinterjújában szintén arról beszélt, hogy a pozsonyi csúcsértekezleten szembe kell nézni az elmúlt időszakban elkövetett uniós hibákkal, amelyeknek két súlyos következménye a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt létrejött terrorhelyzet és kezelhetetlen közbiztonsági helyzet. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a pozsonyi tanácskozás előtt a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) összehangolták álláspontjukat, és javaslataikról teveznek egy közös V4-es dokumentumot, amelyet benyújtanának az Európai Tanácsnak.
Tusk: legyen fordulópont!
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az állam- és kormányfőket a pozsonyi csúcsra meghívó levelében a migrációra utalva úgy vélekedett: a találkozónak olyan fordulópontnak kell lennie, ahol az unió vezetése bebizonyítja, hogy képes és meg is akarja védeni polgárait a 2015-ös migrációs káosz megismétlődésétől. Tusk emellett “brutálisan őszinte” megbeszéléseket szorgalmazott.
(MTI)