A Jobbik elnöke a nemmel szavazásra buzdítja az embereket az október 2-i kvótareferendumon.
Vona Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a jövő vasárnapi népszavazáson mindenkinek részt kell vennie, és nemmel kell szavaznia. A részvételre állampolgári kötelességként és demokratikus jogként hivatkozott.
Mint mondta, míg Nyugat-Európában az a kérdés, hogyan lehet együtt élni a multikulturalizmussal, addig Kelet-Közép-Európában még lehet választani. “Még megvan az a történelmi lehetőségünk és adottságunk, hogy eldönthetjük, hogy multikulturális társadalomban szeretnénk élni (…), vagy megőrizni kulturális, szociális, társadalmi gyökereinket” – fogalmazott, hozzátéve: úgy gondolja, az utóbbi a magyar út.
Az ellenzéki politikus a referendum egyedüli tétjeként az érvényességet nevezte meg. Szerinte nem kérdés, hogy a nemek fognak többségbe kerülni, azonban az kockázat, hogy elmegy-e több mint négymillió ember leadni a voksát. Ha érvénytelen lesz a szavazás, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania – közölte Vona Gábor, aki azt is elmondta: abban érdekeltek, hogy érvényes legyen a referendum, s azt követően “a parlamentben visszatérhetnénk a kályhához”, az alaptörvény módosításához.
Kitért arra is, hogy érvénytelenség esetén Brüsszel kapna egy aduászt, az uniónak ugyanis papírja lenne arról, hogy a magyar társadalom érvényesen nem utasította vissza a kvótákat.
A Jobbik elnöke arról is beszélt: a népszavazást egyfajta “belpolitikai fénytörés” veszi körbe, a baloldali pártok pártügyet csinálnak belőle, a kormánypártok pedig ebbe menekülnek, és “a migráció szőnyege, az arab varázsszőnyeg alá” söprik az ország többi valós problémáját. Ezek körébe sorolta a korrupció, az egészségügy, az oktatás, az elvándorlás és az azzal járó munkaerőhiány ügyét.
Vona Gábort megkérdezték arról, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége megalapozott gyanúja miatt is kérte Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség. Azt felelte: a pártnak nincsenek nyomozati jogkörei, és ítélkezni sem tud, akkor tudják a kérdéskört lezárni, ha ítélet születik.
Kérdezték arról is, hogy az érpataki képviselő-testület feloszlatása a helyi modell bukását is jelenti-e. A Jobbik elnöke válaszul közölte: nem mondaná, hogy a modell megbukott, igyekeznek megtalálni a formát, ami az elképzeléseikhez hozzáilleszthető, és ebben a folyamatban Tiszavasvári ért el eredményeket. A konkrét érpataki ügyet nem kívánta kommentálni.
A tájékoztatón szóba került Gyurcsány Ferenc DK-elnök előre hozott választásokra vonatkozó felvetése is. Vona Gábor szerint ennek van realitása, ezért utasította Szabó Gábor pártigazgatót, hogy készüljenek fel, és legyen egy “B terv” is a 2018-as forgatókönyv mellett.
(MTI)