A Fővárosi Törvényszék ma jogerősen felmentette dr. Gaudi-Nagy Tamást a hatalmas nyilvánosságot kapott „Pásztor-ügyben”, más néven „köpködési ügyben”. Legnagyobb meglepetésemre az a magyar sajtó és média, amelyik reggeltől estig folyamatosan sugározta azt a jelenetet, amelyen egy azóta is ismeretlen, „Árpád-sávos zászlós fejkendős”, láthatóan elmeháborodott asszony ordenáré, obszcén dolgokat ordít Pásztor István délvidéki képviselőnek, illetve le is köpik őt - nos, akik folyamatosan ezt közvetítették, és tájékoztatást adtak arról, hogy Gaudi-Nagy Tamás volt a felbujtója ezeknek a cselekményeknek, azok a mai tárgyaláson nem vettek részt. Mi több, a teljes magyar nyilvánosság hiányzott a mai tárgyalásról és felmentő ítélethozatalról.
Zoom
Azért tartom „breaking news”-nak ezt a hírt, mert ez a gyalázatos büntetőeljárás példa volt arra, hogy az ellenőrizetlen, korlátozatlan, totálisan koncentrált hatalom bármire képes az ellenfeleivel szemben, így koncepciós büntetőeljárásoktól sem riad vissza. Bebizonyosodott az is, hogy e totális hatalom nem volt képes arra, hogy a bíróságot a maga egészében magába olvassza, és léteznek olyan tisztességes bírók, akik alkotmányos kötelezettségükkel tisztában vannak, és nem a végrehajtó hatalom, illetőleg a vádhatóság kottája szerint muzsikálnak. Amint arról kevéssé volt szó a médiában, de hangsúlyozandó: 2014. május 6-án dr. Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselőségének utolsó napján földvédő tüntetést szervezett a Kossuth téren. Szomorú visszagondolni, hogy akkor még volt némi illúzió azzal kapcsolatban, hogy a magyar termőföld szinte egésze nem kerül magyar oligarchák, illetőleg külföldiek kezére. Két év távlatából még inkább indokoltnak tűnik az akkori segélykiáltás és a szenvedélyes hangú figyelemfelhívó demonstráció. A gyalázatos rendőri - ezeroldalas! - iratanyagok, illetőleg a bolsevik típusú ügyészség meglátása szerint ma Magyarországon, egy európai jogállamban egy tüntetés során úgy kell megválasztani a hangnemet és a mondanivalót, hogy minden pillanatban számítani kell arra, hogy esetlegesen a tömegből egy elmebeteg majd annak hatására valami jogelleneset fog tenni. Biztosan csodálatos lenne a hatalom szempontjából, hogyha a büntető igazságszolgáltatás partner lenne egy ilyen mérce megállapításához, hiszen akkor még azon kevés politikai ellenállást is meg lehetne törni, ami jelenleg van az országban.
Hála azonban annak, hogy a bíróság az alkotmányos szerepét felismerte, és a büntetőjog szabályait helyesen alkalmazta, ez a gyalázat nem történhetett meg. Nagyon fontos, hogy minél többen felismerjék: a totálisan központosított hatalom most Gaudi-Nagy Tamásra próbált meg „lesújtani” koncepciós büntetőeljárás formájában, de más esetekben másokra sújt le, akár a kisvállalkozók ellehetetlenítésével (pályázati pénzek haveri kezekre adásával), hol kisgazdákra (a földek korrupt kezelésével), hol munkavállalókra (a megfelelően „be nem kötött” munkavállalók önkényes elbocsájtásával vagy terrorizálásával). Nagyon fontos a bírók szerepe manapság: pontosan a végrehajtó hatalom és a vele sokszor összeolvadó, ellenőrző szerepét be nem töltő sajtó és média korlátja és ellenőrzője egy normális alkotmányos rendben és a sokat emlegetett „európai normák szerint” a független bíróság. Akár a devizahitelesek, akár az önkényesen elbocsátott munkavállalók, akár a korrupt pályázatok miatt tönkrement vállalkozók, akár a földjüktől megfosztott helyi gazdák egy jogállamban, jogszabály alapján, a független és alapos jogi szakismeretekkel rendelkező, magát terrorizálni nem hagyó bíróságtól remélhetnek jogorvoslatot. Ma bebizonyosodott, hogy reményeik nem megalapozatlanok.
Frissítés: Gaudi: jogerősen felmentettek a Pásztor-féle koncepciós perben
Örömmel tudatom minden kedves hazafival, hogy a Fővárosi Törvényszék mai napon (2016. szeptember 23.) hozott bátor és korrekt ítéletében a Pásztor István VMSZ-elnök 2014. május 6-i földvédő tüntetésen történt leköpése kapcsán indított koncepciós eljárásban bűncselekmény hiányában jogerősen felmentett az ellenem felbujtói minőségben elkövetett személyes szabadság megsértése és garázdaság minősített esetei miatt emelt vádak alól.
A dr. Csákány Ildikó vezette háromtagú bírói tanács (dr. Koós Béla Gergely, dr. Keszthelyi Csaba) meggyőző és részletesen indokolt felmentő ítéletében helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberi elsőfokú ítéletét egyetértett velünk abban, hogy a bizonyítási eljárásban sikerült rendőr és civil tanúkkal, illetve felvételekkel cáfolnunk a képtelen vádakat: senki sem észlelt közvádas bűncselekményeket és lincshangulatot, senki nem látott okot rendőri közbeavatkozásra, Pásztorral kapcsolatos nyilatkozatom, a véleménynyilvánításra való felhívás nem volt felbujtás, így nem valósítottam meg bűncselekményt. Pásztor István személyes szabadságát senki sem sértette meg, garázdaság alapesetét csupán az egyik vádlott esetében állapította meg. A másodfokú bíróság rámutatott, hogy az elsőfokú bíróság a tényállást helyesen és hiánytalanul állapította meg, indokolási kötelezettségének eleget tett és jogilag megalapozott következtetéseket vont le.
Az elsőfokú bíróság által szétzúzott vádak miatt felsült ügyészség a felmentő ítélet ellen fellebbezést jelentett be, sőt megismételt eljárást kért, mivel szerintük nem vizsgálták kellő alapossággal felelősségemet. Ezért kell megvívni most másodfokon a csatát.
Zoom
Sikerült tehát a kreált vádat visszaverni nemzeti jogvédő kollégáim és velem szolidáris hazafiak segítségével. Külön köszönet dr. Manger Marcell nemzeti jogvédő ügyvéd kollégámnak kiváló védői munkájáért és dr. Morvai Krisztinának szakmai, emberi segítségéért, illetve a háromtagú bírói tanács bíráinak a jogászi esküjükhöz hű, bátor döntésért!
Nemzeti jogvédő szolgálatomat folytatom, nem tudtak megtörni, sőt csak erősebb és tapasztalatokkal gazdagabb lettem! Köszönet azoknak, akik végig támogattak és kiálltak mellettem! Az érintett rendőri és ügyészi szervek szégyene, hogy idáig juthatott ez az ügy, amely során az egyik vádlottat két hónapra előzetesbe helyezték, a másik nőt, aki a tüntetés rendezője volt két napra őrizetbe vették. Örömteli, hogy egyre több bíró van, aki képes és kész a törvényességnek és az igazságosságnak egyszerre érvényt szerezni.
Rövidesen Almási Lajos segítségével készített videoösszeállítást teszek közzé a tárgyalásról, mivel jogtörténeti jelentőségű üggyé vált ez az eljárás és fontos, hogy minél többen megérthessék a koncepciós eljárások világát.
Sűrű volt ez a hét: tegnapelőtt a 2006 őszi megtorlásban részes egyik ügyésszel kapcsolatos képviselői igazságbeszédem miatti koncepciós vád terheltjeként álltam büntetőbíróság előtt, tegnap pedig 2009. július 4-én 86 meghurcolt gárdista és hazafi kártérítési perében küzdöttem az eddig még elmaradt jóvátételükért. Valami itt nagyon nincs rendben...
Honfitársi üdvözlettel:
Dr. Gaudi-Nagy Tamás
nemzeti jogvédő
Kapcsolódó: