A Jobbik a legfőbb ügyészhez fordul, azt tudakolva, miért nem jutottak el a vádemelésig azok a mintegy ötvenmilliárd forint összértékű ügyek, amelyekben egy kormányszerv, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést.
Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, közérdekű adatként kérte ki azokat az ügyeket a Kehitől, amelyekben feljelentést tettek 2010 után, de azokat elutasították. Indoklásként azt mondta, a Jobbik is több ügyben tett feljelentést hűtlen kezelés, sikkasztás gyanújával közpénzzel gazdálkodó intézmények ellen, a nyomozó hatóságok azonban legtöbbször elutasították azt; kíváncsi volt, hogy egy kormányzati szerv feljelentéseivel is így tesznek-e.
Ismertetése szerint az adatok alapján az a 66 ügy, amelyben 2011 augusztusa és 2013 januárja között tettek feljelentést, csaknem ötvenmilliárd forint összértékű; 31 esetben hűtlen kezelés miatt állapított meg visszásságot a Kehi. Az ügyek érintik a 2010 előtti kormányokat is - jegyezte meg.
Staudt Gábor azt firtatta, ki nem ért ahhoz, amit csinál: a Kehi tesz indokolatlanul feljelentéseket, vagy a nyomozó hatóságok kezelik "elképesztően nagyvonalúan" ezeket a feljelentéseket.
Jelezte azt is, hogy az ügyben a legfőbb ügyész mellett megkeresi a Kehit felügyelő Miniszterelnökséget is. Azon véleményének is hangot adott: lehet, hogy a törvényi környezet nem megfelelő, ezért szükséges a hűtlen kezelés, sikkasztás törvényi átgondolása, esetleg egy korrupcióellenes ügyészség felállítása is.
Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök egy esetleges alaptörvény-módosításról beszélt a kvótareferendum után, Staudt Gábor közölte, a Jobbik még tavasszal előterjesztette a népszavazási kérdés alaptörvénybe emelését, így fölösleges lett volna a népszavazás. Amit most lehet látni, az Orbán Viktor és a Fidesz belpolitikai célját, a 2018-as vagy egy előre hozott választás megnyerését készíti elő - hangsúlyozta, megjegyezve, ha a kormánypártot valóban a probléma megoldása érdekelné, elfogadta volna a Jobbik javaslatát, és már benne lenne ez a passzus az alaptörvényben.
A jobbikos politikus a részletek ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni a szombat esti nagykörúti robbanásról. Majd egy másik kérdésre közölte, nem maradhat következmények nélkül az ellenzéki politikusok, köztük Vona Gábor Jobbik-elnök megfigyelése.
(MTI)