A kötelező betelepítési kvótákról kiírt magyarországi népszavazás az Európai Bizottság (EB) értelmezése szerint csak a jövőbeli döntésekre vonatkozhat, a már elfogadott határozatok továbbra is érvényesek - közölte szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.
Zoom
Az EB "nem tartja aggályosnak", hogy egy tagállamban népszavazásra kerül sor, ez olyasmi, ami az érintett ország állampolgárait érinti – közölte egy újságíró kérdésére válaszolva Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos.
"Magyarországon demokrácia van, amely megfelelően működik" – mondta. Hozzátette, bízik benne, hogy "a magyarok észszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni" a vasárnapi népszavazáson. Teljes mértékben tiszteletben tartják a magyar választók döntését, Brüsszelnek mindemellett nagyon világos az álláspontja, miszerint a közösségi jog alkalmazása nem fakultatív, a tagországoknak jogi kötelességük végrehajtani a meghozott európai tanácsi határozatokat – mondta az EB migrációs politikáért felelős tagja.
A bizottság szerinte továbbra is ragaszkodni fog az "értékalapú politikához", "ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania".
(MTI nyomán)