Nem csak Kubatov Gábornak írt levelet Vizoviczki László, miután előzetes letartóztatásba került 2012-ben, hanem Pintér Sándor belügyminiszter akkori politikai főtanácsadójának, Valenta Lászlónak is – derül ki a Mandiner birtokába került ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyvből. Ebben az is szerepel, hogy Valenta Vizoviczki levelét továbbította a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak.
Zoom
Valenta László
Júliusban derült ki, hogy a hivatali vesztegetéssel és adócsalással vádolt Vizoviczki László még 2012-ben levélben kereste meg Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, hogy közbenjárjon az érdekében. A diszkópápa azt akarta elérni, hogy kikerülhessen az előzetes letartóztatásból.
A levél sorsa azért is érdekes, mert Kubatov azt mondta, hogy átadta azt a nyomozóknak, de később kiderült, hogy az ügyészséghez valahogy nem jutott el az irat.
Már akkor felmerült a kérdés, hogy Vizoviczki esetleg más befolyásos személyeket, politikusokat vagy hivatalos személyeket is megkereshetett, hogy segítsenek neki. Ez ügyben az előző hónapokban a Mandiner többször is érdeklődött az ügyészségen, de a kérdéseikre nem válaszoltak, csupán Polt Péter ellenzéki képviselők kérdésére adott válaszára utaltak, ami nem tartalmazott erről információt.
A most a lap birtokába került ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyv alapján azonban egyértelmű, hogy még legalább egy személytől megpróbált segítséget kérni Vizoviczki: Valenta Lászlótól, aki akkoriban Pintér Sándor belügyminiszter politikai főtanácsadója volt.
Vizoviczki megkeresését Valenta a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak továbbította 2012 szeptemberében a jegyzőkönyv szerint. Vizoviczki a kihallgatásán a levéllel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a levelet ő maga diktálta le az ügyvédjének azért, hogy az ő álláspontját is megjelenítve „próbálja azt továbbítani a megfelelő helyre”. „Ez alatt azt értem, hogy minden olyan fórumra juttassa el, amely objektíven képes látni a helyzetem” – tette hozzá Vizoviczki. A megfogalmazás felveti, hogy Kubatovon és Valentán kívül még további személyeket is megkereshetett Vizoviczki.
Zoom
Valenta László egyébként már nem dolgozik a Belügyminisztériumban. A lap megkérdezte a BM-től, hogy miért. A minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy azért, mert lejárt a határozott idejű kormányzati szolgálati jogviszonya 2014-ben.
Vizoviczkinak végül idén augusztusban sikerült elérnie, hogy kikerüljön az előzetes letartóztatásból – helyette házi őrizetet rendelt el vele szemben a Fővárosi Ítélőtábla, 250 milliós, rekord összegű óvadék fejében.
Fontos tudni, hogy bár az óvadékra sokan „kenőpénzként” tekintenek, ez az összeg valójában egyfajta biztosíték: ha a terhelt nem szökik meg, hanem együttműködik a büntetőeljárásban, akkor a pénz végül visszajár, ellenkező esetben viszont elveszíti azt. Mindenesetre viszonylag ritkán szokták alkalmazni, főleg ekkora súlyú ügyekben. Az is érdekes, hogy honnan volt pénze az óvadékra Vizoviczkinak, ugyanis a Mandiner információi szerint nem volt ekkora fellelhető vagyona Magyarországon.