Az őszinte szavai miatt meghurcolt tanár 2014-ben megkapta a helyi közösség bizalmát, polgármesterré választották. A Haon alább olvasható cikkéből kiderül, hogyan akadályozza a pintérség a rendrakását.
A faluvezető a rendőrség munkáját akarta segíteni azzal, hogy kamerával rögzítette a vélt törvénysértéseket.
A Vig Szilárd (független) konyári polgármester, kontra Rézműves Károly csörtében eddig a faluvezetőnek állt a zászló, ám az állattartással foglalkozó férfi hamarosan – sportnyelven szólva – akár egyenlíthet is, hiszen úgy néz ki, visszájára fordul a polgármester Rézműves ellen zaklatás miatt tett feljelentése. Rézműves elmondása szerint ugyanis Vig Szilárd sorozatosan videófelvételeket készített a cigány férfiről, és ezzel őt olyan kijelentések kimondására késztette, amely után őt fel tudta jelenteni. Emiatt vetődhet fel a gyanú, hogy a polgármester elkövette a zaklatás vétségét.
Zoom
Figyeli a polgármester, azért bukik le szegény mindig
– Vig Szilárd megállt az autóval a kövesúton és kamerázni kezdett. Erre én kihívtam a rendőrséget, de mire kijöttek, a polgármester már elment. Mindig csak rólam és a családomról készít felvételeket. Hogy miért? Erre nem mond semmit – magyarázza Rézműves Károly, aki nem titkolja, az utóbbi hónapokban szabálysértés miatt egy 25 ezer és egy 10 ezer forintos csekket küldött neki a rendőrség, mert a lova elszabadult, és hazament egy erdőn keresztül, illetve kirepült az egyik baromfija az utcára. Állítása szerint a büntetések mögött a polgármester ténykedése áll. Ha nem figyelné folyamatosan, nem jutottak volna tudomására az állítólagos törvényszegései. Megjegyzi, hogy a törvényesség betartatásában nem következetes Vig Szilárd. – Másnak a birkája legelhet az utcán, illetve az alpolgármester ingatlanjáról a trágya és a leve kifolyik az utcára, a járda emiatt ott járhatatlan, ezeket viszont tűri. És itt van még a közmunka! Két éve azt mondta, hogy amíg ő polgármester lesz, engem sosem fog behívni. Kilenc gyerekem van, abból hat még kiskorú, itthon vannak, értük felelnem kell.

Rézműves Károly, a zaklatott ártatlan
A rendőrség munkáját segítette volna
Vig Szilárd polgármester mindezidáig hivatalosan még nem értesült arról, hogy a Rézműves Károly ellen tett feljelentése „gellert kapott”, és ugyanabban az ügyben már nem a cigány férfi, hanem a polgármester ellen nyomoznának. – Rézműves a kihallgatásán elismerte, hogy többek közt azt mondta rám: szétrúgom, széjjelvágom a fejed. Szerintem a zaklatás és becsületsértés vétségét elkövette – válaszolja kérdésünkre Vig Szilárd hozzáfűzve, hogy ő soha nem sértegette Rézművest. – Csak a bűncselekménygyanús cselekedetet kívánom rögzíteni, a rendőrség munkájának segítése céljából, mivel polgármesterként a rend megteremtése a feladatom.
Vig Szilárd úgy emlékezett, hogy körülbelül két éve kérte tőle Rézműves a közmunkát. – Sokan várnak a lehetőségre, nem tudok ígérni semmit. Olyat nem mondtam, hogy soha sem hívom be. Kérje írásban a közmunkát, ám akkor sem tudok ígérni biztosat. A trágyaléről annyit, hogy amint tudomására jutott a probléma, az alpolgármester asszony megszüntette annak kifolyását.
Megint csak a cigány jogai az elsők
A megyei portál birtokába került rendőrségi dokumentumból kiderül, hogy a feljelentett Rézműves Károly kihallgatásakor a rend­őrség úgy ítélte meg, hogy ő nem követett el bűncselekményt, Vig Szilárd viszont igen. Mégpedig azzal, hogy Rézművesről videófelvételeket készített, azokat továbbította a rendőrségre, és ezzel a gyanú szerint jogosulatlan személyes adatkezelést valósított meg. Az irat szerint Rézműves jelentős sérelmet szenvedett el a gyanúsítottként történt kihallgatása miatt. A derecskei rendőrőrs Rézműves ellen megszüntette, míg Vig ellen elrendelte a nyomozást, mégpedig – a hivatalos megfogalmazást idézve – jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adat kezelésében elkövetett személyes adattal visszaélés megalapozott gyanúja miatt. Az eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága folytatja.
Az ügy jelenlegi állásáról a megyei rendőr-főkapitányságon érdeklődtünk. Válaszukban az áll, hogy a főkapitányság zaklatás vétség és személyes adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen személy ellen.
Frissítés: a polgármester levele szerkesztőségünknek:
Tisztelt Kuruc.info Szerkesztőség!
Miután a mai napon megtekintettem október 1-jei cikküket, amelyben a Haon.hu-n és a nyomtatott verzióban, a Hajdú-Bihari Naplóban megjelent írást megjelentették, gondoltam, írok néhány sort a történtekről, leírom, miért is szüntették sajnos meg Rézműves ellen a feljelentésemet.
Történt, hogy 2016. június 3-án 11 óra 40 perc körüli időben a konyári Béke utcán jártam autóval, amikor megláttam, hogy Rézműves "úr" tehene engedély nélkül önkormányzati területen legel. Természetesen rögzíteni kívántam az eseményt, mivel a múltban Rézműves "úr" szokásához híven valamennyiszer letagadta a szabálysértések tényét, amikor ennek alátámasztására nem volt megdönthetetlen bizonyíték, a tanúvallomás egy az egyben ugye tudjuk, mennyit ér. Így gondoltam, a képek nem hazudnak majd a rendőrségen vagy a bíróságon, ha kell. Itt elmondani kívánom, hogy Rézműves különféle helyeken, pl. újságírónak, lakosoknak stb. a múltban többször azt hazudta, hogy én, Vig Szilárd fenyegetem, cigányozok, azt mondtam neki, hogy nem hívom be közmunkára stb. Nos, ezek csak Rézműves hazugságai, sajnos sok alkalommal úgy hazudik ez az ember, mint a vízfolyás! S akkor itt megkérdezném: ha szabálysértést észlelek nála, s elkezd kiabálni, hogy "szopjál le, köcsög, majom!" stb., és hogy "megbaszlak", akkor azt nem érdemes-e egy állandóan, folyamatosan hazudó ember esetében rögzíteni, hogy a teljes igazság kiderüljön, minden kétséget kizáróan nyilvánvalóvá váljon a hatósági szervek számára is?
Nos, akkor folytatnám: miután rögzítettem, ahogyan Rézműves tehene engedély nélkül legel, néhány perccel ezt követően Rézműves ordítozva, "Mi a faszt keresel itt, köcsög?!" kérdéssel jött feldúltan, üvöltözve felém. Itt megjegyezném, ha velem mint polgármesterrel így beszél, akkor elképzelhetik, más lakossal hogyan beszél.
Persze én ekkor nyugodt hangnemben kérdeztem tőle, hogy "Tegeztem én magát?", s közöltem vele, hogy rossz helyen van a tehén kikötve. Miközben kötötte el tehenét, folyamatosan szidalmazott, pl. "basszam a torkodat, ott basszam meg a torkodat!", trágár kifejezéseket intézett hozzám, majd amikor kértem, hogy a szabálysértést szüntesse meg, erre azt mondta nekem, Konyár polgármesterének, hogy "Szopjál le! Köcsög! Majom! Egyszer szétverem a fejedet!" Majd ez nem volt elég, ezt követően is folyamatosan szidalmazott, kb. 30 méterre tőlem, miközben bement az udvarára, de előtte még a nemi szervéhez nyúlva mutogatott nekem, mondván: "Ez kell?" Ezt követően elhaladtam a házuk előtt, majd pár perc elteltével arra lettem figyelmes, hogy a kövesút közepén rohangál fel-alá Rézműves tehene, miközben a fia próbálja elfogni, de a tehén kis híján az út szélén parkoló autómnak rohant, ekkor az újabb szabálysértést (!) rögzítettem, gondolván arra, hogy a jelen lévő kiilleszkedettek bizonyíték híján le fogják tagadni a szabálysértés megvalósulását a rendőrségnek. Ezt követően nem sokkal Rézműves kijött az utcára, s magából kikelve újra elkezdett üvöltözni velem, hogy : "Nem tudsz elfelejteni engem még egyszer! Nem tudsz elfelejteni, nyomorík! Felejtsél el engem, mert nem lesz ennek jó víge! Felejtsél el engem, mert én a börtönbe megyek utánad, bazdmeg! Én a börtönbe megyek utánad, majd meglátod! A fejedet szíjjelvágom!"
Nos, ilyen és ehhez hasonló becsületsértő mondatokat, kifejezéseket intézett már az elmúlt 2 évben hozzám Rézműves a folyamatos szabálysértéseinek rögzítései során, s amikor engem meglát (csak meglát!), már ordítozik: "megbaszlak, mi a faszt keresel itt" stb. Számomra tűrhetetlen és elfogadhatatlan ezen kifejezések használata, a garázda megnyilvánulások sorozatos jelenléte Rézművesnél számomra a kiilleszkedettség jelei! Márpedig a kiilleszkedetteknek három választásuk van Konyáron, míg én polgármester vagyok: 1) vagy megváltoznak, de sürgősen, 2) ha megváltozni nem akarnak, akkor addig harcolok ellenük törvényes eszközökkel, míg el nem költöznek, 3) ha se megváltozni nem akarnak, sem elköltözni, akkor addig, míg börtönbe nem kerülnek! Akár életem árán is, de törvényes eszközökkel a garázda, közösségzüllesztő egyének ellen harcolni kívánok! Mert Konyáron rendnek kell lenni, nem hagyhatom felelős polgármesterként, hogy a Rézműveshez hasonló kiilleszkedettek miatt idős nénik-bácsik, akik nyugalomban akarnak élni, ők féljenek, rettegjenek otthonaikban! Apropó! Megjegyezni kívánom, hogy kb. 1 éve egy tisztességes idős néni, aki logopédus, 70 felett jár már, sírva panaszolta nekem, hogy Rézműves "úr" 8 éves Szabolcs nevű gyermeke unokatestvérével megfenyegette őt, hogy "elvágják a torkát", sajnos ezt az idős néni sehova sem merte jelenteni, hiába kértem. Bár részben megértem, mert nagyon fél azóta is, hogy beváltják fenyegetéseiket ezek a neveletlen gyermekek. Nos, ugyanezen Rézműves gyermeke és unokatestvére nem túl rég egy közeli házba ment be információim szerint (kiskorú elkövetőkről lévén szó ugye, az ügyet megszüntető rendőrségi határozatot maga a sértett mutatta be nekem a hivatalban, kérve tőlem, hogy a kiilleszkedettekre gondom legyen), s ott törtek-zúztak, talán még loptak is. Persze információim szerint Rézműves "apuka" is elkövetett hasonló bűncselekményeket (termény-, jószáglopás) az elmúlt évek során a településen. Persze ezek polgármesterré választásom előtt történtek, ajánlom minden erre hajlamos egyénnek is, hogy míg én vagyok a polgármester, lopást, garázdaságot és hasonló közösségzüllesztő cselekedeteket nehogy végrehajtsanak Konyáron, mert akkor nem nagyon kell nálam a hivatalban kopogtatni segítségért... Nos, ezeket azért kívántam leírni, hogy azon személyek, akik a Kuruc.infón még sajnálják esetleg Rézművest, amiért tyúkkirepülésért és a ló kövesúton való szaladgálásáért 10 és 30 ezer forintos büntetéseket kap, és ezt elítéli, akkor gondoljon mindig arra a Vig Szilárd-i jóindulatú intelemre, hogy "Konyártól távol élő magyar ember, ne ítélkezz messziről, mert mi élünk Konyáron, s mi ismerjük ám, de nagyon jól Rézműves "urat" és családját!" Én hallom-látom, mit művelnek Rézműves gyermekei az iskolában és azon kívül!
Végezetül azon főügyészi és ügyészi irományra, miszerint valamennyi garázda és becsületsértő megnyilvánulását megbánta Rézműves, a megbánása őszinteségét illetően az jut eszembe, hogy 2016.szeptember 30-án, egy pár napja, pénteken Rézműves "úr" azt üzente egyik ügyintézőmtől, aki mélyen megbotránkozott az eseten, hogy "Mondd meg a polgármesternek, hogy szopjon le!", sőt, ez nem volt elég Rézművesnek, mert amikor egy K. Ferenc nevezetű bácsival beszéltem az utcán az autómban ülve, ő hirtelen mellénk ért, és azt ordítozta a biciklijéről közterületen, úgy, hogy senki nem szólt hozzá, hogy " A polgármester szopjon le!"
Ennyit Rézműves "úr" bűnbánatáról, tisztelt Kuruc.info szerkesztőség!
Tisztelettel,
Vig Szilárd (Konyár polgármestere)
Kelt: Konyár, 2016. október 4.
Kapcsolódó: