Jelentős kárt okozó csalás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy nő ellen, aki a hatóságok szerint 25 millió forintot kért a Teréz körúti robbantó kilétének felfedéséért.
Zoom
A nőt szeptember 30-án nyomozók állították meg egy plázában, arra hivatkozva, hogy szigorított biztonsági ellenőrzések vannak országszerte. Miután papírjait áttanulmányozták, közölték vele, hogy tanúként kívánják meghallgatni egy ügyben, és a közeli rendőrkapitányságra kísérték.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) öt munkatársa, majd később a helyi rendőrség kollégái összesen 10 órán keresztül kérdezgették az elmúlt napok történéseiről, illetve egy általa jól ismert személy viselkedéséről, szokásairól, képességeiről, kapcsolatairól, ruházatáról stb.
A nő csak a meghallgatás negyedik órájában tudta meg, hogy mivel gyanúsítják. Állítólag 2 órával a bekísérése előtt az ő okostelefonjáról származó e-mailt kapott az egyik kormányzati sajtós, amelyben a levélíró közli: 25 millió forint ellenében hajlandó információval szolgálni a Teréz körúti merénylet részleteiről.
…megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a használatában álló mobiltelefon készüléket használva 2016 09. 30. napon 09 óra 02 perckor … email címről azzal a valótlan tartalommal küldött üzenetet…, a miniszterelnökségi sajtóiroda munkatársa részére, hogy információval rendelkezik a 2016 szeptember 24-én a Budapest 6. kerület 2-4 szám alatti robbantással kapcsolatban. E-mail üzenetében 25 millió forint készpénz ellenében ígérte, hogy a mai napon 11 órakor… felfedi, hogy ki és miért robbantott.
Ez olvasható az ATV birtokába került rendőrségi dokumentumban.
Hét óra kihallgatás után az NNI munkatársai átadták a hölgyet a helyi rendőröknek, akik rabosították, DNS-mintát vettek tőle, és további 3 órán keresztül ugyanazokat a kérdéseket tették fel számára, mint a fővárosiak.
Ezalatt mindkét telefonját átvizsgálták és lefoglalták. Közölték vele, hogy mostantól jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt folyik ellene eljárás, mivel megpróbálta tévedésbe ejteni a hatóságot, azt a látszatot keltve, hogy bármit is tud a bombatámadásról. Pár nappal később eredménytelen házkutatás tartottak a lakásán - derül ki a dokumentumokból.
A nő a Teréz körúti merénylet napjának délutánján Budapesten járt egy családi ügyben, ahonnan azonban estefelé hazavonatozott városába. E-mail fiókjához két korábbi kapcsolatának is volt hozzáférése. Egyikük a bombamerényletet követő negyedik napon Viber-üzenetben hívta fel a nő figyelmét a 10 milliós nyomravezetői díjra, ám a nő "elhajtotta". Az illetőt azóta már ki is hallgatták a nyomozók.
A nő tagadja, hogy bármi köze lenne a szóban forgó e-mail üzenethez, szerinte "valaki feltörte a postafiókját" - olvasható az ATV oldalán.