A Jobbik szerint az egészségügy és a korrupció mellett az oktatás az a terület, amely sürgős beavatkozást igényel - erről Dúró Dóra, a párt frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke beszélt "A Jövő oktatása - az oktatás jövője" című, szülői és pedagógusi szervezetek képviselőinek részvételével szervezett szombati konferenciájuk sajtótájékoztatóján Budapesten.
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a Jobbik "valódi nemzeti konzultációjának" egyik legfontosabb témája az oktatás, amelyben ugyancsak szakmai egyeztetéseket folytattak, ennek lezárásaként rendezték meg a konferenciát.
Emlékeztetett: hétfőn kapják meg az állampolgárok azokat az íveket, amelyeken válaszolhatnak a párt "valódi nemzeti konzultációja" keretében. Ebben az oktatást érintően igyekeztek úgy megfogalmazni a kérdéseket, hogy a nagy oktatási ágazat különböző területeit érintsék.
A konferenciáról szólva elmondta: az nem politikai alapon szerveződött, több olyan felszólaló is részt vett benne, aki nem Jobbik-szimpatizáns.
Dúró Dóra úgy értékelte: a Jobbik szakmai felkészültsége megerősödött az elmúlt egy év szakmai találkozóin, egyre több olyan civil és szakmai szervezettel tartják a kapcsolatot, amelyek a kormányzati felkészülést, a későbbi programírást is támogathatják, és a kormányzás során is segítségükre lesznek. Előrevetítette: döntéseiket a szakma véleményét kikérve, annak ismeretében, ahhoz igazodva szeretnék meghozni.
Értékelése szerint ez szemben áll a jelenlegi kormány viselkedésével, "ők a szakma kérésének, a szakma javaslatainak ellenében vertek végig az oktatási rendszeren olyan változásokat, amelyek további minőségromlást eredményeztek".
Ebből a hozzáállásból adódtak a szerinte rossz szakmai döntések, amelyek "finanszírozási hanyatlással párosultak". Azt a szégyent kellett megélnie Magyarországnak, hogy az OECD-országok közül GDP-arányosan a legkevesebbet költ oktatásra - fogalmazott. Hozzátette: 2013-ban 3,9 százalékát költöttek Magyarországon oktatásra, míg az OECD-átlaga 5,2 százalék volt.
A Jobbik szerint a finanszírozás kérdés megoldása mellett megfelelő szakmai döntések szükségesek azért, hogy az oktatás el tudja látni legfőbb feladatát, hogy hajtóereje, mozgatórugója legyen a társadalmi mobilitásnak - mondta. Hozzáfűzte: "jelenleg az oktatási rendszer nem képes kezelni a társadalmi különbségeket, azokat tovább mélyíti, tehát a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lesznek".
Frissítés: Szánalmas: a Fidesz kovácsbélázással válaszolt
"Az a Jobbik, amely most korrupcióról beszél, a Kovács Bélájával együtt Európa legnagyobb korrupciós botrányában érintett" - hangsúlyozta a Fidesz szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A nagyobbik kormánypárt a jobbikos Dúró Dóra kijelentésére reagált, aki azt mondta: a Jobbik szerint az egészségügy és a korrupció mellett az oktatás az a terület, amely sürgős beavatkozást igényel. Dúró Dóra, a párt frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a "A Jövő oktatása - az oktatás jövője" című, szülői és pedagógusi szervezetek képviselőinek részvételével szervezett szombati konferenciájuk sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a kormány hozzáállásából adódtak az oktatásban a szerinte rossz szakmai döntések, amelyek "finanszírozási hanyatlással párosultak".
A Fidesz erre reagálva kiemelte: "az a Jobbik, amely most oktatásról és egészségügyről beszél, nem fogadta el a költségvetést, amely béremelést garantál a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak és százmilliárdokkal több pénzt biztosít az oktatásnak és az egészségügynek is".
Ezen felül - mint megjegyezték - "pénzért és hatalomért pedig úgy eladta magát idegen érdekeknek, hogy még a népszavazásnál is elfelejtett részvételre és a kényszerbetelepítés elleni nem szavazatra buzdítani".
(MTI)