A 2012-es, nyolc olimpiai aranyat hozó nyári olimpia Czene Attila sportállamtitkár állásába került, helyét Simicskó István vette át még akkor ősszel. Most az újabb nyolc arany után a sporttörvény módosításával az egész sportirányítást átszervezi a kormány - írja az Index.
A hétfőn benyújtott javaslat szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ereje és befolyása, pénzosztó szerepe megszűnik, eközben a sportot irányító államtitkárság jelentősen erősödik. Azokat a feladatokat, amelyekkel a 2012-ben elfogadott sporttörvény a MOB-ot felruházta, ezúttal visszavette, és visszaadta a Balog Zoltán vezette Emminek.
Szabó Tünde államtitkár megerősödött, Borkai Zsolt meggyengült, így lehet a legegyszerűbben lefordítani azt, ami történt. Az egyelőre még nem világos, hogy az utánpótlásnevelés külön helyettes államtitkárságot kap-e, amiről régebben lehetett hallani, vagy sem.
A MOB-on keresztül milliárdok kerültek a sportágakhoz az elmúlt négy évben, ez most megszűnik. A törvény benyújtója a kormány, ezen belül is Balog Zoltán sportért is felelős miniszter. Ő is ott volt Rióban, amikor a sportirányítással kapcsolatos első gondolatok felmerültek.
Magyarország nyolc arannyal megtartotta vezető szerepét a világban, az igazi eufóriának viszont nyoma sem volt. A helyszínen sem, hiszen kevés szurkoló vállalta az utazást, és bármennyire is igyekezett a MOB sikersztorinak beállítani a szereplést, az üzenet nem ment át.
Négy éve ugyanis nyolc sportág volt éremszerző, és két csapatsportágban voltak ott a magyarok a négyben. Most aranyat csak három sportágban szereztünk, és egyetlen csapatsportban, női vízilabdában sikerült a négy közé kerülni (negyedik helyre). A sorvadás ott is megmutatkozott, hogy kettővel kevesebb lett az érmek száma, kevesebb lett a pontszerző helyezés, és nem volt például 25 év alatti olimpiai bajnokunk sem.
Orbán nem volt elégedett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) munkájával, már a helyszínen elmondta hiányérzetét Borkai Zsolt elnöknek. Az erős központi vezetés jeleit nem látta, nemcsak az élsportban, a többi tagozatban sem. Elsősorban kevesellte az igazolt sportolók létszámát, azt, hogy az elmúlt négy évben nem kezdtek el annyian sportolni, ami szerinte elvárható lett volna a megnövekedett támogatások arányában.
Borkai két interjúban is elmondta, hogy kiváló a viszonya a miniszterelnökkel, a mostani átszervezés ezt mindenképp árnyalja. Szabó Bence főtitkár a MOB-os spekulációkat hülyeségnek nevezte.
A kormány már régebben szembesült azzal, hogy nem igazán jó üzenet, miközben a sport stratégiai ágazat, annak egyik legfontosabb vezetője elsősorban Győr polgármestere, és csak társadalmi munkában vezeti a testületet. Eközben sokszor a miniszter és az államtitkár nem tudott vele egyeztetni.
Orbán hazaérkezése után azonnal kormányülésen tárgyalták az olimpiai szereplést, augusztus 24-én. Másfél órán keresztül volt terítéken a magyar sport ügye. Egy hét múlva pedig Szabó Tünde sportállamtitkár tartott előadást az elképzeléseiről. Az összegzés az lett, hogy a MOB nem élt hatékonyan azzal a kivételezett helyzettel, hogy a sportba minden eddiginél több pénz áramlik 2012 óta.
A MOB megszüntetése fel sem merült, részint mert a szervezet adta be az olimpiai pályázatot, de a NOB-bal való kapcsolattartás, a reprezentáció, és a csapatkönyvek készítése lenne ezentúl a feladatuk, no meg természetesen az olimpiai csapat benevezése.
A briteknél az olimpiai bizottság hasonló feladatköröket kap - a szereplésük etalon lett itthon is -, nem egyedi az ilyen felállás a sportirányításban. A sportolóknak járó állami ösztöndíj, illetve az életjáradék fizetése átkerül majd a minisztériumhoz.
Hosszú Katinka vagy Kozák Danuta sikerei csekély mértékben köthetők a MOB-hoz, utóbbi edzőváltását például bulvárízűnek nevezte a bizottság főtitkára, noha akkor már aranyérmekkel igazolta, hogy nem hozott rossz döntést, amikor a vőlegénye, Somogyi Béla lett a felkészítője.
Balog Zoltán miniszter egy hete, hétfőn, amikor átvette a MOB-tól a jelentést az előző négy évről, már célzott arra, hogy még hatékonyabbá kell tenni az irányítást.
Akkor a MOB-ban kifejezetten fagyos volt a hangulat, érezték, hogy kiveszik a kezükből a legfontosabb területet. Erre utalt az is, hogy arra az eseményre a minisztérium küldte ki a meghívókat, ami egy komolyabb bejelentést sugallt. Bejelentés helyett azonban jött az új törvény, amiről a parlament már a héten szavazhat.
(Index nyomán)
Frissítés: csak tehermentesítenek...
A sporttörvény módosításával átalakul és a sportállamtitkársághoz kerül a Magyar Olimpiai Bizottságtól a sport teljes körű igazgatása és finanszírozási rendszere, miáltal a feladat- és hatáskörök módosulnak, így "jelentősen tehermentesül" a MOB - jelentette ki az MTI-nek kedden a sportért felelős államtitkár. Szabó Tünde azt is elmondta, hogy nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárságot hoznak létre.
Az államtitkár azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány hétfőn beterjesztette a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek.
A MOB szakmai munkája a módosítást követően alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.
Emlékeztetett: a kormány felülvizsgálta a jogszabály legutóbbi, 2011-es átfogó módosítása óta eltelt időszakot, s megállapította, hogy az egycsatornás finanszírozási rendszer az azóta elindított nagyszabású sportágfejlesztési programok miatt nem tudott megvalósulni.
“A törvény mostani módosításával elő tudjuk segíteni a sportigazgatásban az egycsatornás finanszírozási rendszert, ami annyit tesz, hogy a sportállamtitkársághoz kerül a teljes finanszírozás, a tervezés, az elosztás, a felhasználás, az elszámoltatás és az ellenőrzés. Ezzel a MOB-ot jelentős mértékben tehermentesítjük, s ezáltal jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka végzése” – mondta, emlékeztetve arra is, hogy 2024-ben Budapest olimpiát szeretne rendezni.
“E feladatok is a MOB-on keresztül valósulnak meg, a sporttörvény módosításával még hatékonyabban fog tudni együttműködni a 2024-es olimpiai pályázat előkészítésében érintett szervezetekkel a Magyar Olimpiai Bizottság.”
Szabó Tünde arról is beszélt, hogy a sport területén működő szervezeteket szintén megerősítik. “A jelenleg a MOB alatt tevékenykedő tagozatokat kiemeljük és önállóvá tesszük köztestületi rendszert alakítva ki, így a MOB csak és kizárólag az olimpiai és élsporttal kell, hogy foglalkozzon. Az eddigi tagozatokból négy köztestület jön létre: a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké, a nem olimpiai sportágaké, továbbá a fogyatékkal élőké, valamint a diák-, hallgatói és szabadidősporté. Mindegyik külön-külön is megerősödik, amivel a sportszakma sokkal jobban fog érvényesülni” – szögezte le Szabó Tünde.
Azt is elmondta, hogy egy hónapja a kormánytól feladatul kapták: fordítsanak nagy hangsúlyt az utánpótlásképzésre.
“Ezért nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokat ellátó helyettes államtitkárság jön létre, a terület kiemelt fontosságának megfelelően” – közölte az államtitkár, hozzátéve: vannak olyan, esetenként csaknem tizenöt évvel ezelőtt elindított programok, amelyek felülvizsgálatra szorulnak. Ilyen például a Sport XXI, a Héraklész-program, a Bajnok- és Csillagprogram, a sportiskolai programok, hiszen ezek az azóta elindított sportágfejlesztési programokkal átfedésben lehetnek. “Ennek legfontosabb üzenete: megerősíteni az utánpótlást!” – hangsúlyozta Szabó Tünde.
Kitért arra, hogy a törvényben benne vannak a nemzeti sportinformációs rendszer megalkotásának feladatai is. “Ezt 2004 óta minden szféra meg akarta valósítani, de nem sikerült. Most az egycsatornás rendszer révén és az új sportigazgatással ez is könnyebben fog tudni megvalósulni” – mondta Szabó Tünde.
(MTI)