Szexuális erőszak miatt indítottak eljárást két mentődolgozó ellen. Az Országos Mentőszolgálat az MTI megkeresésére azt közölte: az érintett dolgozókat azonnal felfüggesztették a munkavégzés alól és várják, hogy kiderüljön a teljes igazság.
Zoom
Csütörtöki számában a Blikk írt arról, hogy szexuális erőszak megalapozott gyanújával vettek őrizetbe két fővárosi mentődolgozót.
A cikk szerint november 9-én, a Széll Kálmán tér környékén egy fiatal lány rosszullét miatt kért segítséget. A nő az őt ellátó mentőket szexuális erőszakkal vádolta meg.
A rendőrség a napilap kérdésére elismerte, hogy a kérdéses napon történt feljelentés, előállítottak két férfit, akik ellen azóta már eljárás is folyik szexuális erőszak "miatt".
A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére csütörtökön azt írta: az ügyben a Fővárosi Főügyészség a bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt két gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta.
A kényszerintézkedés tárgyában tartott ülésen a bíróság a terheltekkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A végzéssel szemben – az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében – a főügyészség fellebbezést jelentett be – tették hozzá.
Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek a “súlyos és példátlan” vádra reagálva azt írta: az ügyben a nyomozás lezárásáig nem nyilatkozhatnak. A belső vizsgálat lehetőségét ebben az esetben felülírja a rendőrségi nyomozás, amit minden eszközzel segítenek, a további munkáltatói lépéseket pedig a nyomozás eredménye határozza meg – tette hozzá.
(MTI)
Frissítés: "Akkor sem érsz hozzá, ha felkínálja magát"
A mentősök belefutnak neccesebb ügyekbe, de ami a fiatal lánnyal történt, az mindennek a legalja - mondja egy volt rohammentős annak kapcsán, hogy két mentőápoló szexuálisan zaklathatott egy bódult nőt a Széll Kálmán téren. Az Origó szerint egy budai állomás dolgozóiról van szó, a két férfi pedig házi őrizetbe került.
Drogtól kábult nőt zaklathattak
Egy budai mentőállomás fiatal dolgozója, Sz. M. lehet az egyik ápoló, aki a vádak szerint november 9-én a Széll Kálmán téren társával egy bódult nőt molesztálhatott a mentőautóban.
Az Origó úgy tudja, a 25 év körüli nő valamilyen randidrog hatása alatt állt, és a téren rosszul lett – járókelők hívtak hozzá mentőt, a kiküldött ápoló és a sofőr segítségnyújtás helyett azonban zaklatni kezdte a félig öntudatlan áldozatot, tapogatták, és orális szexre is kényszeríthették a mentőautóban.
A gyanúsítottak ellen rendőrségi eljárás indult, és bírósági jóváhagyással házi őrizetbe kerültek – a BRFK a honlapján azonban nem számolt be az esetről, a lap kérdéseit pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva utasították vissza.
Érdeklődtek a budai állomáson, ahol név szerint keresték az egyik gyanúsítottat. „Már nem dolgozik itt" – mondta az ügyeletes, amikor pedig a szexuális erőszak gyanújáról kérdezték, továbbirányította őket az Országos Mentőszolgálat felé.
Az OMSZ szerint ezek súlyos és példátlan vádak, de nem nyilatkoznak az ügyről a nyomozás lezárásáig – belső vizsgálatot állítólag éppen a rendőrségi nyomozás miatt nem tarthatnak. Azt azonban elismerték, hogy a két érintett ápoló munkaviszonyát felfüggesztették.
Több ezerből talán egy
Ez tényleg a legalja, több ezer mentőápolóból talán ha egy képes ilyesmire - mondta az ügyről egy korábban rohammentősként dolgozó férfi.
A névtelenséget kérő forrás megjegyezte, a mentősök sem mindig bárányok – különösen, ha agresszív, részeg vagy drog hatása alatt álló betegről van szó, aki már ellátás közben nekik támad. „Nem mindennapos, de ilyenkor elcsattanhat egy-két pofon."
Benéznek a traumatológiára
"Bevallom, velem is megtörtént, hogy anyázva nekem ugrott egy betépett srác. Olyant kapott, hogy a hordágy alatt kötött ki" - mondta a volt mentős, hozzátéve, az ilyen ügyeknek hivatalosan nem marad nyoma: a felvételi lapra nyilván nem az kerül, hogy útközben elverték a beteget. Az viszont a bennfenteseknek árulkodó lehet, ha egy mentő a toxikológia felé indul – aztán útközben "módosítást jelentenek be", és betérnek a traumatológiára is.
Ez nem férhet bele
A betegek kifosztása ennél jóval ritkább, az pedig, hogy valakit szexuálisan zaklassanak, szinte példa nélküli, mondta az egykori mentős. Ő maga is hallott olyanról, hogy a drogtól pörgő vagy részeg fiatal lányok felajánlkoztak a "helyes mentős fiúknak", vetkőzni kezdtek az esetkocsiban – de ezzel nem szabad visszaélni: "Akkor sem mehetsz bele, ha szó szerint felkínálja magát. Ez nem csak erkölcsi kérdés. Lehet, hogy nincs teljesen magánál, holnapra viszont kijózanodik, ami pedig este bulinak tűnt, arra másnap már zaklatásként, erőszakként emlékszik a beteg – a munkádnak pedig annyi."
Félelemben élni
Az agresszív fellépésre nem mentség, de magyarázat lehet, hogy maguk a mentősök is állandó stresszben, félelemben dolgoznak. Bármikor érheti őket támadás, az ilyen esetek pedig megszaporodtak az utóbbi években. Legutóbb október 23-án vert meg két mentőápolót egy drogos önkívületben tomboló férfi, de megtörtént, hogy tíz percen belül két mentősegységet is megtámadtak Pécsen és Budapesten – tavaly novemberben pedig egy dizájnerdrogtól hallucináló csepeli fiatal szúrta hasba a rajta segíteni próbáló ápolót.
A támadások többsége nem is szerepel a hírekben, csak a különösen durva esetek – Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója korábban arról beszélt, hogy évente akár 40-50 inzultus érheti kollégáikat, a kötekedéseket pedig nem is számolják.
(Origó nyomán)
2. frissítés: Ajánlat vagy erőszak? - A kórházban nem jelezte, hogy bántódása esett volna
Egy régóta ápolóként dolgozó és egy frissen felvett mentősofőrt vádolt meg egy fiatal betegük azzal, hogy szexre kényszerítették - írja a Blikk.
Úgy tudják, az egyik férfi fia­tal kora ellenére hosszú évek óta lelkiismeretesen dolgozott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Budai Mentőállomásán ápolóként. Társa azonban csak néhány napja került a szolgálat kötelékébe: sofőr volt azon a kocsin, amelyiket az ominózus estén a Széll Kálmán tér környékére, egy bódult nőhöz riasztottak.
Egyelőre rengeteg a kérdőjel az ügy kapcsán.
A lány azzal vádolja a mentősöket, hogy november 9-én a hozzá riasztott ápoló és sofőr szexre kényszerítették. A 24.hu információi szerint a két férfi orális szexet akarhatott a fiatal nőtől. Az ápoló és a sofőr jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt vannak, ám a Főváros Főügyészség megfellebbezte a bíróság döntését, és indítványozta a két ember előzetes letartóztatását.
A lap szerint az állítólagos áldozat egy gyermekotthon lakója. Tiltakozott, nem akarta, hogy a mentők kórházba vigyék. Az úton a lánynak hánynia kellett, megálltak. A nő állítása szerint ezután történt az erőszak, amiről azt mondta: ajánlatot tettek neki a mentők, és gumikesztyűben több helyen is megtapogatták. Ezután a Péterfy utcai kórházba vitték. A nő ott nem jelezte, hogy bántódása esett volna a mentőkocsiban. Ám miután kiengedték, a gyermekotthonban azt mesélte, hogy megerőszakolták, így gyámja értesítette a rendőrséget.
– Védencem teljes mértékben ártatlannak vallja magát – közölte dr. Finta Eszter, a mentősofőr ügyvédje. – Az egész eseménysor életszerűtlen: a sértett többféleképpen mesélte el, hogy szerinte mi történt vele. Ügyfelem gyerekkori álma volt, hogy mentősként dolgozzon. Soha nem kockáztatta volna, hogy elveszítse munkáját – szögezte le a védő.
Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint példátlan a vád, de nem nyilatkozhat.
3. frissítés: azzal fenyegetőzött, hogy baj lesz, ha elviszik
Életében először dolgozott együtt az a mentőápoló és mentőgépkocsi-vezető november 9-én, akiket egy 17 éves kábítószer-fogyasztó azzal vádol, hogy kórházba szállítás közben szexre kényszerítették. A kamaszhoz a a nevelők hívták ki a mentőket a Kaffka Margit Ifjúsági Gyermekotthonba, mert a lány rosszul lett a szobájában a biofűtől és a mellé elfogyasztott alkoholtól - írja a Velvet.
A lány nem akart a mentőkkel menni, és már az otthonban azzal fenyegetőzött, hogy baj lesz, ha elviszik.
A lányt végül a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították, de mivel útközben hánynia kellett, a mentőkocsi félreállt, és az ápoló ellátta a drogost.
V. Szilvia mindössze egy napot töltött a kórházban, de az orvosoknak nem, csak később a gyermekotthon nevelőinek beszélt az állítólagos molesztálásról, akik aztán értesítették a rendőrséget.
"Védencem kezdettől fogva részletes és következetes nyilatkozatokat tett. A fiatalkorú sértettnek viszont több verziója is van arra vonatkozóan, hogyan történt a bűncselekmény. Az általa elmondottak - az eljárás objektív adatai alapján - nélkülözik az életszerűséget és az észszerűséget" - mondta Finta Eszter, a mentőgépkocsi vezetőjének ügyvédje.
A lány azt állítja, hogy a mentők egy kietlen, erdős részen molesztálták. Egy név nélkül nyilatkozó - az ügytől független - mentőgépkocsi-vezető rámutatott, hogy a mentőegységnek a beteggel a lehető legrövidebb úton és leggyorsabban kell a kórházba jutnia. Az autókon ráadásul GPS van, amelynek segítségével a mozgó mentőegységeket az Országos Mentőszolgálat Központi Irányító Csoportjánál (KICS), egy monitoron keresztül folyamatosan követik. Ha a mentőegységnek félre is kell állnia a beteggel - például egy újraélesztés vagy súlyosabb rosszullét miatt -, azt nem kell jelezni a mentésirányítónak. Azt viszont azonnal, ha a mentőegységnek segítségre, esetleg magasabb szintű mentőegységre van szüksége.
Az Országos Mentőszolgálat továbbra sem nyilatkozik az üggyel kapcsolatban. A két férfit felfüggesztették állásából, és a bíróság november 14-én mindkettőjüket lakhelyelhagyási tilalom alá helyezte. A döntés ellen a Fővárosi Főügyészség viszont fellebbezett, és a mentők előzetes letartóztatását indítványozta. A Velvet kereste a Fővárosi Törvényszéket, hogy megtudják, hogyan döntött a másodfokon eljáró bíróság. Válaszukban azt írták, hogy  "a kényszerintézkedés tárgyában született másodfokú döntésről csak azt követően adhatnak tájékoztatást, ha hitelt érdemlően megtörtént a határozat kézbesítése az érintetteknek, és ezzel tudomást szereznek az érdemi döntésről".
A gyermekotthon felügyeleti szerve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ahol a konkrét üggyel kapcsolatban a nyomozás végégig nem kívántak nyilatkozni. Kresz László, megbízott osztályvezető általánosságban azt mondta, hogy amennyiben az intézmény vezetőjének tudomására jut, hogy a bentlakó bármilyen tudatmódosító szert használ, az belső vizsgálatot és szankciókat von maga után.