Az Országgyűlés hétfőn és kedden három politikai vitával folytatja és fejezi be az előző héten kezdődött ülését. A képviselők a kormány, az MSZP és a Jobbik által javasolt témában is politikai vitát tartanak, miután az LMP felvetésére szerdán már tárgyaltak a munkaerőhiány okairól.
Az ülés hétfőn 11 órától napirend előtti felszólalásokkal folytatódik, amit kérdések és azonnali kérdések követnek.
Ezután a kormány kezdeményezésére a 2014 és 2020 között Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról tartanak politikai vitát több mint hétórás időkeretben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes erről szóló előterjesztése indoklásában emlékeztetett: egy kormányrendelet írja elő a kabinetnek, hogy félévente az Országgyűlés előtt számoljon be a brüsszeli pályázatok tervezéséről, végrehajtásáról és ellenőrzéséről.
A keddi ülésnap reggel 9 órakor a közoktatás helyzetéről szóló vitával kezdődik, amelyet az MSZP kezdeményezett és a másik két ellenzéki frakció is támogatott. A parlament legfeljebb hat és fél órában tárgyalhatja ezt a napirendi pontot, majd a Jobbik szorgalmazására - és szintén az ellenzék többi pártja által támogatva - a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségének biztosításáról tartanak vitát, amelyre több mint öt óra áll majd rendelkezésre.
Az LMP kezdeményezésére szerdán tartottak vitát a munkaerőhiány okairól, a frakciók és a kormány képviselői összesen nyolc órában fejtették ki véleményüket.
A házszabály szerint az Országgyűlés a kormány vagy a képviselők legalább egyötödének (negyven képviselőnek) indítványára tart vitát. Minden képviselő legfeljebb két politikai vitát támogathat ülésszakonként.
(MTI)