Mintegy 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadász alakulatokat, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága e beszerzéseket kedden mentesítette a Belügyminisztérium kérésére a közbeszerzési törvény hatálya alól - közölte Kósa Lajos, a testület kormánypárti elnöke, a Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus emlékeztetett, hogy 3000 új határvadászt vesznek fel, az ő felszerelésüket, ellátásukat, elhelyezésüket biztosítani kell, s ezt a testület is támogatta. A legfontosabbnak az emberek biztonságát nevezte, hozzátéve: a tavaszra várható újabb migrációs hullámra fel kell készülni.
Kósa Lajos ismertette azt is, hogy a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló jogszabály hatálya alól is mentesítést adtak annak érdekében, hogy a honvédség repülőgép-szállítási kapacitást vásároljon. Hozzátette: a feladatokat ma régi Antonov gépekkel látják el, azonban azok szolgálati ideje lejár.
A bizottság döntött arról is, hogy a Honvéd Egészségpénztár károsultjai közül ne csak a honvédség, hanem a rendőrség kötelékében szolgálók is részesüljenek kártérítésben. A pénztár bedőlése 22 ezer embert érintett, s noha a kormánynak nincs ilyen kötelezettsége, 80 százalék erejéig kártalanítják az érintetteket – mondta a fideszes politikus, jelezve: 20 százalékot már visszakaptak a károsultak, a hozamot nem térítik meg. A kártalanításra 1,8 milliárd forintot fordítanak.
Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy öt, az európai bizottság általi, migrációt érintő kezdeményezésről foglaltak állást a zárt ülésen. A kényszerbetelepítésre vonatkozó javaslatot a testület egészében elutasította, a többi négyből pedig – ami elmondása szerint nem az illegális bevándorlókat, hanem a menekülteket érinti – azokat az elemeket támogatták, amelyek szűkítik a visszaélések lehetőségét. Azokat nem fogadták el, amelyek a státusszal kapcsolatos könnyítéseket fogalmaznak meg – közölte.
A frakcióvezetőt kérdezték a honvédség létszámáról is, amire válaszul kifejtette: 2000-rel kevesebb az engedélyezettnél az állomány ott, ahol közvetlen védelmi feladatokat látnak el, összességében pedig 5000-res a létszámhiány.
A letelepedési kötvényekről – szintén kérdésre – elmondta, nincs konkrét céldátuma a kivezetésnek, személyes véleménye szerint jövő nyáron már nem lehet a konstrukció kiváltását kezdeményezni. Megjegyezte: az egész államháztartást értékelni kell év végén, az államadósság finanszírozásának egy kis szelete a letelepedési kötvény, amelynek kivezetése nem okoz problémát. Erre két módot is megjelölt: a kormány saját hatáskörben is dönthet arról, hogy nem bocsát ki ilyen kötvényt, a parlament pedig a törvényhelyet szüntetheti meg.
Zajlik a képzés második üteme
Elindult a határvadászképzés második üteme, 326 hallgató nyolc helyszínen, tizenegy tancsoportban kezdte meg tanulmányait hétfőn – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon kedden.
Zoom
Hallgatók a határvadász-képzés megnyitó rendezvénye után a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2016. november 4-én
Felidézték: a kormány augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak bővítéséről 3000 emberrel. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött, jelentkezni a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán, e-mailben, telefonon, valamint valamennyi rendőri szervnél lehet.
A felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatok zajlanak. Ezt a pályaalkalmassági beszélgetés követi, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel-ellenőrzésével zárul a folyamat.
A pályázatokat mindaddig várja a rendőrség, amíg a 3000 fős létszámkeret erre lehetőséget biztosít.
Augusztus 25. óta összesen 2360-an jelentkeztek. A második ütemben érvényes pályázatot benyújtó csaknem 1100 jelentkező közül nagyjából ezren kezdték meg a felvételi eljárást, átlagéletkoruk 27,8 év – írták.
A második képzési ütem 326 ember részvételével indult, közülük 281-en férfiak és 45-en nők.
A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, munkabérük bruttó 150 000 forint havonta. Sikeres vizsgát követően a második hónap végén 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, őrmesteri rendfokozatba, alapilletményük havi bruttó 220 300 forint.
A felvételi követelményeknek megfelelt jelentkezők őrjárőrtárs részszakképesítést szereznek, majd a határvadász szolgálat ellátásához szükséges kiegészítő felkészítésben részesülnek.
A legfeljebb 34 fős tanulmányi csoportokban szervezett képzéseket Budapesten, Debrecenben, Kiskunhalason, Körmenden, Miskolcon, Nyírbátorban, Szegeden és Orosházán tartják.
Az oktatás jövő május végén fejeződik be, az őrjárőrtárs részszakképesítést szerzett hivatásos állományú rendőrök júniustól a határvadász bevetési osztályok állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre.
A sikeres pályázatok függvényében a jövő év elején újabb tanulmányi kurzusok indítását tervezik – olvasható a közleményben.
(MTI)