2019. július 20., szombat, Margaréta napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:55 Gyenge lesz az idei almatermés22:43 A nemzetközi helyzet fokozódik: Irán lefoglalt egy brit olajszállító hajót22:22 Addig mocskolódott a beszorult kezű tolvaj purdé anyja, hogy a katasztrófavédelem inkább törölte a bejegyzést21:47 Orosz üzenet Ankarának: ha Washington nem adja az F-35-ösöket, mi szívesen szállítunk Sz-35-ös vadászbombázókat21:21 Toroczkai az önkormányzati választásról: ott indulunk el, ahol van értelme20:35 Meghalt Heller Ágnes20:24 Eddig 12 ezren vették igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását19:45 Szelídebb húrokat pengetnek Salviniék - egyelőre marad az olasz kormány19:27 Hétfőn kezdődik a Szentendrei út felújítása18:50 Őfelsége szolgálatában?17:32 Nem is az oláh seregben harcoltak az "úzvölgyi" románok - bukaresti tanulmány támasztja alá a mi igazunkat17:21 Lemondott a koszovói kormányfő17:06 További emberölési ügyekben is vizsgálják a csantavéri bérgyilkos felelősségét16:48 Tovább mélyült az olasz kormányválság16:17 Merkel továbbra is állítja, hogy semmi baja
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A Vajna-tévé nyugodtan hazudhat Vonáról, a médiatanács nem indít eljárást - a haveri kanálisokat nem büntetik

Mivel a médiatanács csak az emberi méltóságot általánosan sértő esetekben illetékes, a testület nem indít eljárást a TV2 hírműsorában megjelent, Vona Gábort személyében érintő riport miatt - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel. A médiatanács több más médiafelügyeleti, valamint rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntéseket is hozott legutóbbi ülésén.
Zoom
A közleményben az áll: a Tények című hírműsor november 14-ei adásában leadott riportban egy bejelentő szerint hamis színben mutatták be a Jobbik elnökét. A sajtó-helyreigazítási, személyiségi jogokkal kapcsolatos ügyek azonban nem médiajogi, hanem büntető- vagy polgári peres eljárásban elbírálható jogsérelmek. A médiatanács csak olyan, emberi méltósággal kapcsolatos esetekben járhat el, amelyek túlnyúlnak egy konkrét magánérdek sérelmén, és ahol az emberi méltóság tiszteletben tartását a médiát figyelemmel kísérő közönség érdekében szükséges elvárni – közölték.
Pillanatreklámok is mehetnek a haveri médiában
A testület a TV2-n közreadott, atomerőművet népszerűsítő pillanatreklámok érzékelhetősége ügyében sem indít eljárást. A több párt képviselői által benyújtott panasz alapján indított hatósági vizsgálat megállapította: a hirdetések 0,7 másodpercig látszottak, amely a szakirodalomban elfogadott 0,23-0,5 másodperces érzékelhetőségi határértéknél hosszabb, emellett azokat megfelelően elkülönítve sugározták a reklámblokkokon belül. Emiatt az érintett hirdetés miatt nem vetődött fel a reklámok tudatos észlelhetőségét előíró, a médiaalkotmányban rögzített rendelkezés megsértése – hangsúlyozták.
Zoom
A vizsgálatban megjegyezték, hogy ez a reklámtechnika nem ismeretlen a magyar hirdetési piacon: 2015-ben kilenc hasonló kampány futott a TV2 és a Super TV2 kínálatában.
A TV2 Tények október 4-ei adásában közzétett “Saját fiát molesztálhatta az apa” című riport miatt érkezett panasz nyomán sem tud eljárni érdemben a médiatanács, mert ebben az esetben sem a közérdek sérült, ugyanis a panaszt az egyéni jogok sérelmére alapítva nyújtották be. A kérelem ezért nem minősül médiajogi ügynek, így a testületnek nincs hatásköre eljárni – írták.
Túl hangos reklámok
Az RTL Klub szolgáltatóját túl hangosan közzétett reklámblokkjai, illetve műsorelőzetesei miatt 240 ezer, a Sport1 és a Sport2 médiaszolgáltatóját 300 ezer, a Story5 és a Galaxy Tv üzemeltetőjét 225 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a testület.
A korhatárkarikák feltüntetésének részleges vagy teljes mellőzése miatt a médiatanács a Heti Tv újság kiadóját, a Central Médiacsoport Zrt.-t 50 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezi, illetve e területen első alkalommal regisztrált jogsértések miatt pénzbírság nélkül, felhívással figyelmezteti az rtlklub.hu, valamint a TISZApART TV szolgáltatóit.
A Tatabányai Közösségi Televízió szolgáltatójára 50 ezer forint bírságot szabott ki a grémium, mert a Képújság című műsora alatt szóló Forrás Rádióval jogosulatlanul kapcsolódott hálózatba. A testület emellett a szolgáltatót figyelmeztette a saját készítésű műsorok minimumarányának betartására is.
Nem hergelte magyar zenével hallgatóit a Klubrádió
A testület a nyíregyházi Mustár Rádiót 20 ezer forint bírsággal sújtotta, a Klubrádiót pedig pénzbírság kiszabása nélkül, határozatban figyelmeztette, mert egy augusztusi adáshetük mintavételes hatósági vizsgálata alapján kevesebb magyar zenét sugároztak a szerződéseikben vállaltakhoz, illetve a törvényben előírt kvótákhoz képest. Továbbá az utóbbi szolgáltató néhány százalékkal több ismétlést adott közre, mint amennyit a szerződésében rögzítettek.
A közleményben megjegyezték: a bírságok kiszabásakor mindig a fokozatosság és az arányosság elve alapján, a körülményeket figyelembe véve állapítják meg a jogkövetkezmények formáját, mértékét.
A médiatanács a legutóbbi ülésén rádiós frekvenciák pályáztatását érintő kérdésekben is döntött. A médiatanács a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására indított pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánította, miután alaki szempontból valamennyi benyújtott pályázat érvénytelennek bizonyult, és az egyik pályázó felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította. Egyúttal felkérték az NMHH hivatalát a médiaszolgáltatási lehetőség új frekvenciatervének kidolgozására, új pályázati eljárás előkészítésére.
A Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívásait elfogadta a médiatanács, ezek csütörtöktől, illetve péntektől olvashatók a hatóság honlapján. A pályázatokat január végén lehet majd benyújtani.
A Budapest-Terézváros 87,6 MHz-en jelenleg működő kisközösségi Kontakt Rádió szolgáltatójának kérelmére a testület újabb 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a médiaszolgáltatóval, tekintve, hogy a budapesti telephellyel meghirdetett kisközösségi pályázati eljárás még nem zárult le.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready