Sem a Kun-Mediátor károsultjai, sem a dolgozói nem számíthatnak egy fillérre sem. A lefoglalt vagyon még a jegybanki félmilliárdos büntetésre sem elég. Az eltüntetett milliárdoknak nyoma sincs.
A jelenlegi állás szerint nem számíthatnak egy fillére sem a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. (Kun-Mediátor) károsultjai, valamint a cég dolgozói, a hatóságok ugyanis eddig valamivel több mint 193 millió forintnyi vagyont, illetve készpénzt tudtak zárolni, illetve lefoglalni. Ebből az összegből azonban a felszámolási törvény szerint előbb a be nem fizetett közterheket, valamint a félmilliárdos piacfelügyeleti bírságot kellene kifizetni, a munkavállalók és a befektetők csak ezután következhetnek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén augusztusban rótta ki a Kun-Mediátorra a tetemes bírságot.
Zoom
Dobrai Sándornét az elmúlt héten előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság (Forrás: Havran Zoltán)
A lefolytatott piacfelügyeleti vizsgálat során feltárták, hogy a társaság felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett, mivel üzletszerűen betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a nyilvánosságtól. A jegybank ez alapján 500 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a cégre. A bírság kiszabásával szinte egy időben rendelték el a Kun-Mediátor felszámolását. A cég vagyonát azonban 2015. április 16-án és május 27-én már teljes egészében zárolta a nyomozó hatóság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya.
December elején Polt Péter legfőbb ügyész országgyűlési képviselői kérdésre közölte: a sértetteknek okozott kár megtérülésének biztosításáért a nyomozó hatóság az ügyvezető és hozzátartozói, valamint az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságoknál összesen 193 748 832 forint értékben foglalt le, illetőleg vett zár alá különböző vagyontárgyakat és készpénzt. December elejéig összesen 793 sértettet hallgattak ki tanúként. A még ki nem hallgatott sértettek közül hat külföldi állampolgárnak és három, életvitelszerűen külföldön élő magyar állampolgárnak írásban akarnak kérdéseket feltenni, három sértett kihallgatására pedig egészségi állapotuk miatt nem volt lehetőség. A legfőbb ügyész szerint a nyomozást várhatóan jövő április 14-én fejezik be – a nyomozás határideje akkor jár le, ám az meghosszabbítható. Hátra van még a sértettek egy részének meghallgatása, az igazságügyi könyvszakértő szakvéleményének, a kibocsátott nemzetközi jogsegély alapján tett megkeresések eredményének bevárása, a beszerzett adatok értékelése.
A Kun-Mediátor tizenöt éven át törvénytelen tevékenységet is folytatott, hiszen évi tizenhét százalékos haszonnal kínált befektetést, amivel a nyomozás jelenlegi állása szerint 805, a károsultakat képviselő ügyvéd szerint 1000-2000 ügyfél élt is. A nyomozás szerint 10,5 milliárd, az ügyvéd szerint akár 20 milliárd forintnak is nyoma veszhetett. Minderre 2015 áprilisában derült fény, amikor sorozatban dőltek be a brókercégek, köztük Dobrai Sándorné, azaz Bróker Marcsi cége is. A hatóság szerint pilótajáték-szerű volt az egész befektetés, így az is megtörténhetett, hogy a milliárdok jó része az életszerűtlenül magas hozamok kifizetésére ment el.
A közép-amerikai Belize-ből minap hazahozott és a múlt héten előzetes letartóztatása került Bróker Marcsi akár 15 évet is kaphat halmazati büntetésül.
(Magyar Idők)
Kapcsolódó: