2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:24 Elvesztette a türelmét a cigány pofátlanság miatt a patai iskolaigazgató, már megy is a "szegény roma fiú"-zás09:12 Egyik pártnak sem megy a kormányalakítás Izraelben - Bibi csak azt tudja, hogy arabok nem kerülhetnek hatalomközelbe08:54 Négyezren kerültek kórházba egy hét alatt a nagy hőség miatt Japánban08:15 A méhlepényig is eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő07:21 Előrehozott választás lesz Spanyolországban, mert legutóbb nem volt elég progresszív szavazó06:55 A látszat kedvéért: az Europol lecsapott egy nemzetközi embercsempész bandára22:33 Kozmetikai termékkel akarják irtani a cigányokat!!!22:16 A tanúba illő jelenetek: a fideszes képviselő átadott egy parkolót, kivezényelték az összes gyereket21:49 Az oroszok elfogtak két észak-koreai hajót, mert tüzet nyitottak rájuk21:31 Sejthető volt: az amerikai-szaúdi páros "kinyomozta", hogy Irán támadott21:22 Felborult egy tűzoltóautó a diákoknak tartott váci bemutatón20:58 Lőrincz Tamás világbajnok20:39 Estig viszonylagos nyugalomban zajlott az előrehozott választás Izraelben20:02 Horvát államfő: megvédjük a határokat egy újabb migránsválság esetén19:21 Bosnyák Zoltán: Méhely Lajos, a magyar fajvédelem igehirdetője
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Köves Slomó: ha Vona "jó útra akar térni", akkor ki kellene lépnie a Jobbikból, és új pártot alapítania

Reklám

A Jobbik neve az elmúlt tizenöt évben összenőtt a rasszizmussal, és ha Vona Gábor, a párt elnöke más célokat akar elérni, akkor új pártot kellene alapítania - mondta Köves Slomó főrabbi. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője a Jobbik elutasított hanukaüdvözlete kapcsán nyilatkozott a köztévében. (Videó itt.)
Zoom
Ha valaki az ő családtagjait szívesen a Dunába lőné ma is, attól nem kér hanukaüdvözletet vagy ajándékot – mondta az M1-en a rabbi.
Köves Slomó annak kapcsán nyilatkozott, hogy még decemberben Vona Gábor, a Jobbik elnöke köszöntőlevelet küldött hitközségnek a fények ünnepe néven is ismert hanuka alkalmából , amit a főrabbi visszautasított. Akkor azt válaszolta, hatékonyabbnak tartaná, ha a Jobbik vezetői azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak, ahol "eddig a gyűlölet, a gyalázat, és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény".
Megint okádékozott
Köves Slomó az M1-en hozzátette, a Jobbiknak jelenleg is van egy parlamenti képviselője, Kulcsár Gergely, aki 2011-ben azt mondta, hogy a második világháború idején a Dunába lőttek üres cipőszobrokból álló emlékművéhez megy, akkor mindig jó kedve lesz, mert arra gondol, hogy lehet majd befejezni, amit az elődök nem tudtak. A főrabbi szerint a Jobbik erre azt mondta, hogy a politikus ezt hirtelen felindulásból tette, és már régen, ezért nem tulajdonítanak ennek jelentőséget.
Emellett hanukaüdvözletet küldeni, csak arról szólhat, hogy kenegessük még az okádékot, de nem arról, hogy valóban tisztítsuk el – fogalmazott Köves Slomó.
Nem lehet elfogadni a "megtérést"
Arra a riporteri kérdésre, hogy miért nem ment el a témáról tartott szerdai kerekasztal-beszélgetésre, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezett, a főrabbi azt válaszolta, egy ilyen rendezvény "félrevezetheti a közvéleményt".
A Jobbik hanukai üdvözletének kérdésében ugyanis az összes zsidó szervezet a lényeget tekintve egyetért. Ez arról szól, hogy egy párt, "amelynek programjában alaprészként van jelen az antiszemitizmus és a rasszizmus, az nem tudja ezeket ilyen felemás módon letudni". A kerekasztal-beszélgetésben azonban valószínű, nem arra került volna a hangsúly, amiben a zsidó szervezetek egyetértenek, hanem arra, amiben különböznek. Ez azt a téves képzetet teremthette volna, hogy van olyan zsidó szervezet, amelyik úgy gondolja, hogy el lehet fogadni a Jobbiknak ezt a fajta "megtérését" – mondta Köves Slomó.
"Ha Vona Gábor mást akar elérni, akkor lehet, hogy ki kellene lépnie a Jobbikból"
Vona Gábor, a hanukai üdvüzletük visszautasítására, illetve az antiszemitizmus vádjára úgy reagált, politikai közösségük "kilépett a felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkorból, és átlépett a felelős és építkező felnőttkorba". A főrabbi szerint egy személy megváltozhat, és jó útra térhet, ám ez egy párt esetében problematikusabb, mert indulásakor nem kamaszkori csínyre építi a programját, hanem kellően felnőttnek gondolja magát, amikor kitűzi, hogy mit akar elérni. Ha Vona Gábor mást akar elérni, akkor lehet, hogy ki kellene lépnie a Jobbikból, és új pártot alapítania. A Jobbik neve az elmúlt tizenöt évben összenőtt a rasszizmussal – hangsúlyozta Köves Slomó.
(Híradó nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready