Egy hét múlva, január 20-án elutazik Magyarországról Colleen Bell, miután lejár a nagyköveti megbízása. Az Origó információi szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még az utazás előtt magas állami kitüntetést ad át az Amerikai Egyesült Államok távozó nagykövetének.
Szijjártó Péter az ATV-nek decemberben beszélt arról a javaslatáról, hogy a távozó amerikai nagykövet állami kitüntetést kapjon. Arra a kérdésre, korrekt volt-e a kapcsolata Colleen Bell-lel, akkor így fogalmazott: "Nagyon. Szerintem neki nagyon sokat köszönhetünk, vele – remélem, nem fecsegek ki semmi olyat, ami neki kellemetlen –, amikor életünkben először találkoztunk, hosszasan beszélgettünk, nagyon hosszasan. Akkor a végén arra a konklúzióra jutottunk, amit ő mondott ki, hogy szerinte le kell csavarni a hangerőt. Az elmúlt két esztendőben, nagyjából amióta itt van, ezt tényleg profin meg is oldotta.
Ha nem ő lett volna az amerikai nagykövet, akkor a mostaninál sokkal rosszabb magyar–amerikai viszony alakult volna ki, aminek aztán már lehetett volna kihatása mind a védelmi, mind a gazdasági együttműködésünkre. Ő viszont azért jött ide, hogy a magyar–amerikai kapcsolatrendszert javítsa. És ő ezt, a saját maga elhatározását, végre is hajtotta. Tehát szerintem neki nagyon sokat köszönhetünk. Ezért én azt javasoltam, hogy kapjon egy komoly kitüntetést, mielőtt távozik” – mondta Szijjártó Péter.
A kitüntetésre maga Szijjártó Péter terjesztette fel a nagykövetet, a köztársasági elnök pedig a felterjesztést jóváhagyta, így a külgazdasági és külügyminiszter január 17-én, kedden a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adja át Colleen Bellnek.
Szijjártó többször is jelezte, nagyra értékelik az amerikai diplomata munkáját, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok javultak.
(Origó nyomán)
Korábban írtuk: Bellnek harangoztak