Január végén lép a nyilvánosság elé, és februárban már meg is kezdi működését az Idős Demokraták Szövetsége (IDSZ), egy nyugdíjasok által szervezett politikai párt – írja a 168óra.
Kabai Tibor, a leendő párt egyik alapítója így nyilatkozott céljaikról a lapnak: „Tavaly november 30-án volt az első megbeszélés, amelyen megfogalmaztuk, hogy a civil szervezetek már nem elegek, szükség van a nyugdíjasok politikai képviseletére. Ott döntöttük el, hogy létrehozzuk az Idős Demokraták Szövetségét, és indulunk a 2018-as országgyűlési választáson. Jelenleg ugyanis csak annak a szava hallatszik, aki bent ül a parlamentben.”
Bevallása szerint rétegpárt akarnak lenni, elsősorban azokat a kérdéseket veszik majd elő, amelyekben konszenzus van az idős emberek körében, amelyekben együtt tud működni a „nercbundás rózsadombi hölgy és a falusi, templomba járó nyugdíjas is”.
Ilyen témák például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Célul tűzi ki az alapnyugdíj megteremtését, mert az alapítók szerint muszáj lépni az időskori szegénység ellen, és már fel is vették a kapcsolatot több nyugdíjas-civilszervezettel is. A jelenlegi politikai pártokkal egyelőre nem szeretnének együttműködni – írja a 168 Óra honlapja.
(MNO)