A Magyar Nemzet 2016. január 17-i számában megjelent rövid összefoglaló a kerepesi önkormányzat felhívásáról és a csatlakozó önkormányzatokról:
Zoom
Sátoraljaújhely önkormányzata határozatban kérte fel Áder János államfőt és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az Országgyűlés közkegyelemben részesítse azokat, akik ellen a 2006 és 2010 közötti, „politikai ellenállásként értékelhető cselekmények miatt” indult büntetőeljárás. A képviselő-testület ezzel Kerepes és Kunszentmiklós mellé csatlakozott.
E települések mindenekelőtt Budaházy György és társai büntetlenségét szeretnék elérni – noha a határozat szövegébe a tizenhárom év fegyházra ítélt férfi neve nem került be. Sátoraljaújhely az említett közjogi méltóságok mellett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közreműködését kéri.
Budaházy György testvére, Budaházy Edda lapunknak úgy fogalmazott, „nincs legitimebb kiállás, mint a közvetlenül választott képviselőké”, ezért reméli, a parlamentben ülő honatyák meghallják ezen, többségében kormánypárti városatyák hangját. Hozzátette, mindez azt is jelzi, hogy a jobboldalon pártokon felül álló ügyről van szó. Úgy tudja, további településeken is készülnek arra helyi képviselők, hogy hasonló döntést kezdeményezzenek.
- A 2010 utáni igazságtétel fontos eleme lenne a közkegyelem – kommentált Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédje.