A Tett és Védelem Alapítvány közleménye:
Kitörés napja – A Btk. módosításának tükrében
A Magyar Országgyűlés a Btk. 2016. október 28-án hatályba lépett módosításával megteremtette a közösség elleni uszítással és így a gyűlöletbeszéddel szembeni hatékonyabb fellépés lehetőségét. Az elmúlt 25 év jogalkotói gyakorlata miatt mérföldkőnek számító módosítással az idén 2017. február 11-12-én megrendezésre került, évek óta a magyar náci, hungarista és egyéb rasszista-szélsőjobboldali csoportok kitörés napi megemlékezése teljesen új jogi elbírálás alá eshet.
Zoom
A Büntető Törvénykönyv módosítása a közösség elleni uszítás törvényi tényállásának elkövetési magatartását bővítette oly módon, hogy az erőszakra uszítást is megjelenítette, amellyel egyértelművé válik, hogy a gyűlöletre uszítás és az erőszakra uszítás nem azonos fogalmak.
Mivel a kialakult bírói gyakorlat gyűlöletre uszítás alatt ezidáig az erőszakra uszítást értette, így a két magatartás tételes elkülönítése ezen jogalkalmazói álláspontot nyilvánvalóan felülírja. 
Alapítványunk következetes álláspontja volt, hogy a korábbi jogi szabályozás mentén kialakult bírói gyakorlat kiüresítette a jogszabályt és ennek érdekében 2014 óta az Igazságügyi Minisztérium előtt szakmai fórumokon, államtitkári egyeztetéseken a Btk. jelenleg hatályos szövegével megegyező módosítását javasoltuk. Örömmel fogadtuk, hogy Alapítványunk jogi álláspontja a törvény indokolásában is visszaköszön.
A Tett és Védelem Alapítvány monitoring csoportja jelenleg is vizsgálja, hogy a Kitörés 60 neonáci megemlékezésen elhangzott beszédek kimerítik-e a közösség elleni uszítás bűncselekményét. Ennek alapján a rendezvényen elhangzott beszédek és megnyilatkozások az új törvényi szabályozás következtében új megvilágítást kaphatnak, lévén a bűncselekmény megállapításához most már nem szükséges az erőszak közvetlen veszélye, illetve az erőszakos jellegű konkrét sérelem reális lehetősége. Mindezek alapján az ilyen és ehhez hasonló szélsőjobboldali rendezvényeken elhangzó gyűlöletcselekmények miatt büntetőjogi felelősségvonással végződő eljárások sokasága indulhat.
A kitörésnapi túrán egy horogkeresztes zászlót is felvontak a Pest megyében található Tök településen. Az ügyben a TEV feljelentést tett a rendőrségen.