Egyre inkább elúszni látszik a lehetőség a 2024-es olimpia elnyerésére, és ilyen alkalom nemigen fog eljönni a következő évtizedekben, talán soha – mondta Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, amikor kedden tizenkilenc fiatalnak NOB-ösztöndíjakat adtak át.
Borkai Zsolt szerint a fő gond, hogy az olimpiát politikai célra használják bizonyos pártok, amelyek korábban még támogatták a magyar pályázatot. Ha pedig kudarc lesz, a felelőst ott kell keresni, ahol megbontották a nemzeti egységet, és a pályázás közben azt mondták, hogy adjuk fel.
A MOB-elnök szerint a népszavazási aláírásgyűjtéssel és a nemzeti egység megbomlásával egyértelműen meggyengült a pályázatunk. Arra a kérdésre, hogy miért ne lenne jó, ha az emberek referendumon mondhatnának véleményt az olimpia ügyéről, azt válaszolta, hogy ha népszavazás felé megy a kérdés, akkor az mindenről fog szólni, csak magáról a sportról és az olimpiáról nem.
Borkai Zsolt hozzátette, már csak abban bízhat, hogy a nemzeti egységet megbontó pártok hozzáállása megváltozik a közeljövőben. Enélkül ugyanis sok esélye nincs az eredményes pályázásnak.
Kiemelte, hogy a MOB semmiképpen sem fogja kezdeményezni a 2024-es kandidálás visszavonását, de hogyha a főváros másként dönt, vagy az állami szerepvállalás meggyengül ebben a kérdésben, akkor kénytelenek csatlakozni. Borkai Zsolt egyébként elmegy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére, és ott ugyanezeket fogja elmondani a képviselőknek.
(MNO)