Ki lehetne a jobboldal vezetője Orbán Viktor visszavonulása után? A kérdés elméleti, jelenleg kicsi az aktualitása, hiszen Orbán Viktor újraindul 2018-ban, vagyis még egy ciklust még biztosan szeretne a politika élvonalában tölteni. Mégis érdekes látni, hogy jelenleg a választók kit tudnak elképzelni utódjaként, kiről tudják elképzelni, hogy vezesse a jobboldalinak nevezett tábort. Ezzel a kérdéssel foglalkozott Naszádos Péter közgazdász kutatása, amelyhez az adatokat a SzondaPhone mérte. Vagyis 1000 fős reprezentatív minta alapján készült az elemzés.
A kutatásból kiderült, hogy a magyar lakosság jelenleg az ismert politikai szereplők közül egyértelműen Lázár Jánost látja Orbán Viktor utódjának.
A Miniszterelnökséget vezető miniszterre a választópolgárok 13,2 százaléka gondol ma úgy, hogy az ún. jobboldal következő vezetője lehet, míg Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert 5,6 százalék, addig Vona Gábor Jobbik-elnököt 5,2 százalék támogatja - áll az elemzésben.
Zoom
A kérdésre egy zárt lista alapján lehetett válaszolni, egy korábbi felmérés alapján állt össze a névsor (Rogán Antal itt alacsony számokat kapott, ezért nem szerepel például ebben a felmérésben.) Navracsics Tibor európai biztos került még 2 százalék fölé (2,9 százalékkal a negyedik).
Lázár azért szerepel ilyen jól a kutatás szerint, mert a Jobbik szavazóiból 15,7 százalékot tudott maga mellé állítani, míg Vona Gábor a Fidesz szavazói között szinte nullára csökkentette a népszerűségét. További érdekesség, hogy Vona Gáborban a Jobbik szavazóinak mindössze 34,3 százaléka látja a jobboldal következő vezetőjét. Lázárban a Fidesz-szavazók 26,6 százaléka bízik.
Zoom
A kutatásból az is kiderült, hogy jelenleg egyetlen ismert politikus sem képes érdemben megszólítani a párt nélküliek táborát. "Hatalmas igény mutatkozik egy valódi polgári fiatalra, mind a Fidesz, mind a Jobbik, mind a párt nélküli szavazók között" - áll az elemzésben.
A választók 25,1 százaléka gondolja azt most, hogy egy ismeretlen polgári fiatal lesz Orbán utódja.
A kutatás alapján 16,4 százalék válaszolt úgy, hogy sosem szavazna jobboldalra, tehát nekik mindegy, ki veszi át Orbántól a "jobboldal" vezetését.
(Index nyomán)