Megrendezik egy vegyi üzem tervezett építéséről vasárnapra meghirdetett helyi népszavazást Algyőn - közölte Kovács László, az önkormányzat sajtóreferense az MTI érdeklődésére pénteken.
A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre - amelyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak - aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról.
A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet.
A képviselő-testület többsége csütörtöki rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy visszavonják a népszavazás kiírásáról szóló döntést, ezt eljuttatták a Szegedi Törvényszékhez is.
A bíróság közleménye szerint a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nincs hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.
(MTI)