Az olajspekulánsok akarják megszerezni a magyar földet Ángyán József szerint. A második Orbán-kormány volt szakállamtitkára Kishantoson, egy konferencián beszélt a fenntartható mezőgazdaságról. Véleménye szerint az állami földárverések miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen. A földgazdálkodást a Greenpeace is aggályosnak tartja.

„Egy átlag répa – azért a répát hozom, mert azt még egy miniszter is felismeri –, tehát egy átlag répa, mire a földtől az asztalra kerül, 1847 km-t utazik. Egy sárgarépa.” – Kishantoson, a fenntartható mezőgazdaságról szóló műhelybeszélgetésen figyelmeztette a résztvevőket Ángyán József, hogy a földnek a helyi gazdák kezében lenne a helye. A volt államtitkár szerint az állami földárverések miatt hamarosan európai uniós kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen.
„Ez jól kihasználható persze politikai szempontból is, mert lehet mutatni a mocskos Európai Unióra, de közben már a haveroknál lesz a föld, akik a liberalizálódó földpiacon az 1 millióért megvásárolt földet 10-15-20-35 millióért fogják tudni értékesíteni. Nem véletlenül járnak itt az arabok, nem véletlen Pharaon, meg nem véletlen Tiborcznak az alkudozásai az arabokkal, mert az olajtőke lesz valószínűleg az, amelyik ezt az erőforrást megpróbálja megszerezni, spekulációs céllal” – mondta Ángyán József volt államtitkár.
A magyar földgazdálkodás a környezetvédőket is aggasztja.
„Jelenleg a földeket nem azok a gazdák kapják meg, akik ott helyben laknak, hanem politikai szempontok alapján döntenek erről, és egyre nagyobb birtokokban koncentrálódik a magyar föld. Ha egy falu körül nincs föld, akkor miből éljenek meg ott az emberek? Akkor ebből az lesz, hogy eladják nagyon olcsón a kis, pici, még megmaradt földjeiket, felmennek a városokba munkanélkülinek, óriási személyes és társadalmi tragédiák indulnak el ebből” – így Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.
Miközben a szakemberek a fenntartható, helyi gazdálkodást szorgalmazzák, a magyar termőterületeknek több mint a fele az úgynevezett tőketársaságok kezében van.
(Hír Tv nyomán)