A Fidesz szerint a Jobbik "szolgai módon folytatja a Simicska-lap hazugságait", annak ellenére, hogy az Igazságügyi Minisztérium már egyértelművé tette: továbbra is csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni valakit.
A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója ezt arra reagálva közölte, hogy Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, a Jobbik ötpárti egyeztetést kér a büntetőeljárási törvény módosításának több passzusáról, köztük a titkos információgyűjtés szabályozásáról.
A Fidesz reagálásában azt írta, a Jobbik és a többi ellenzéki párt is pontosan tudja, hogy csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni valakit, hiszen az új büntetőeljárási törvény korábban ötpárti támogatást kapott. “Ha a gazda rendel, a csicska teljesít” – minősítette a jobbikos nyilatkozatot a kormánypárt.
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: noha a véleményezésre nyilvánosságra hozott tervezetet az igazságügyi tárca jegyzi, azt várják a Belügyminisztériumtól (BM), hogy a vitassa meg a frakciókkal a nemzetbiztonsági és a rendőrségről szóló törvényt érintő passzusokat, köztük a titkos információgyűjtés szabályozását.
Megjegyezte, hogy a módosítás kétharmados parlamenti többséget igényel, és a társadalom számára is érzékeny téma, fontos lenne a konszenzus. Ha ténylegesen a bűnmegelőzés, a felderítés hatékonyságának javítása a cél, akkor nem lehet megspórolni az ötpárti egyeztetést – jelentette ki, hozzátéve: a kérdésnek a pártpolitikai csatározások felett kell állnia.
A jobbikos politikus kitért arra, hogy korábban voltak szakmailag megalapozatlan javaslatok, amelyek az egyeztetéseken átalakultak. Példaként a honvédelmi tárca terrorveszélyhelyzetről mint új különleges jogrendről szóló javaslatát és a BM kommunikációs platformokat is érintő terrorcsomagját hozta. Mint mondta, minden javaslatot támogatnak, amely szakmai alapú és az ország biztonságára vonatkozik, de semmi olyat, ami lehetőséget ad a mindenkori kormánynak a visszaélésre.
(MTI)