Budapesti szobor felállítását kezdeményezi a fővárosi Fidesz Lech Kaczynski emléke előtt tisztelegve.
Immár 10 éve minden év március 23-án a nagy múltú lengyel-magyar barátság előtt tiszteleg a két nemzet – írják a közleményben. A történelem viharos évszázadaiban a két ország kapcsolata rendre szorosan összefonódott, legyen szó akár a középkor uralkodóházainak alakulásáról, akár a Báthoryak és Rákócziak politikájáról, akár az 1848-49-es szabadságharc hőseiről, vagy akár a világháborúk borzalmai elől menekülők kölcsönös megsegítéséről. Ez a közös sors pedig nem volt másként az ezredfordulót követően, így napjainkban sem – teszik hozzá.
A sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakja volt Lech Kaczynski, Lengyelország egykori elnöke, aki 2010-ben egy tragikus repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét. Kaczynski szerepe vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában, valamint a magyar nemzeti iránti barátsága révén mi, magyarok is hálával tartozunk munkásságáért.
Halála kimondhatatlan veszteséget jelentett az egész európai közösség számára. Fejet hajtva emléke előtt a Budapesti Fidesz, a soron következő Fővárosi Közgyűlés alkalmával kezdeményezi egy Budapesten elhelyezendő szobor felállítását, melyet Tarlós István főpolgármester is támoga – zárul a közlemény.
(MTI)