Kezdődik a nyári időszámítás: az órákat vasárnap hajnalban kell átállítani 2-ről 3 órára. Ez azzal jár, hogy egy órával tehát kevesebbet alhatunk, ám a továbbiakban később sötétedik majd. Szakemberek szerint a nyári időszámításhoz való igazodás kismértékben megterhelheti a szervezetet, leginkább alvászavart okozhat.
Az óraátállítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje szombatról vasárnapra virradó éjjel. A MÁV-Start közlése szerint azok a belföldi vonatok, amelyeket menet közben ér az óraátállítás, már a nyári idő szerint érkeznek meg a végállomásra. Azokat a belföldi személyszállító vonatokat, amelyek 2 és 3 óra között indulnának, 3-kor indítják el. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a 6-os villamos, valamint az óránkénti vagy annál gyakoribb és egyenletes követési idővel közlekedő éjszakai járatok 2 és 3 óra közötti indulásai elmaradnak.
Az óraátállítás az utóbbi időben éles vitákat generál, több állam, köztük Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország már eltörölte. Itthon a Jobbik javasolta, hogy – főleg energiamegtakarítási szempontok alapján – csak a nyári időszámítást alkalmazzák. Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselőjének javaslata tavaly a gazdasági bizottságban támogatást kapott, el is kezdődött róla a parlamenti vita, ám végül lekerült a napirendről. A képviselő viszont nem tett le a javaslat elfogadtatásáról: szerinte még a tavaszi ülésszakban lehet róla szavazás, ugyanakkor a Fidesz és a kormány nem foglal állást a kérdésben. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. még mindig azzal érvel, az óraátállítással naponta 2-3 százalékos árammegtakarítás érhető el az átállítást követő időszakban.
Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a nyári óraátállítást. Az Európai Unióban 1996 óta egységesen, minden államban azonos naptári napon állítják át az órákat.
(MNO)