A "roma felzárkózás" fontosabb ügy annál, hogy kizárólag a "romákra" bízzuk, de a "roma felzárkózás" olyan fontos ügy, amely a "romák" nélkül nem fog menni - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács budapesti ülésén.
A miniszter a Roma Koordinációs Tanács kibővítéséről is beszélt, előrevetítve, hogy a megyei cigány önkormányzatok bevonása után az együttműködés további szélesítése a feladat, és szeretnék elérni, hogy a testület járási szintig építse ki a kapcsolatait. A Roma Koordinációs Tanácsot 2011-ben hozták létre, hogy minél több szereplőt vonjanak be a cigánystratégia elkészítésébe, megismertetésébe és végrehajtásába.
A testületnek több mint kéttucat tagja van, többségüket a cigányszervezetek delegálják, de köztük vannak a Magyar Tudományos Akadémia, az egyházak, a munkaadók és a munkavállalók képviselői, a cigányönkormányzatok, civil szervezetek, az ombudsman, a települési önkormányzatok, a Központi Statisztikai Hivatal, az Egyenlő Bánásmód Hatóság és az Országgyűlés szakbizottságának képviselői is.
Zoom
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Farkas Félix cigány nemzetiségi szószóló (b-j) a Roma Koordinációs Tanács ülésén a Pesti Vigadóban (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
Cigányasszonyokat a gyerekek és az idősek mellé!
Az együttműködésre példaként említette a “Nő az esély” programot, amely 3 ezer cigányasszony képzésére irányult. Az oktatás 1012 résztvevővel indult meg, akik szociális asszisztensi, gyermek- és ifjúsági felügyelői, óvodai dajkai, valamint szociális gondozói képesítéseket szereztek, és 75 százalékuk első körben el tudott helyezkedni. Balog Zoltán szerint a jó programokra kevesebb figyelem jut, mint a rosszakra, de ezt a programot szeretnék folytatni és elérni 3000 cigány nő foglalkoztatását.
Úgy vélte: általánosságban is eredményt hozott az elmúlt időszak munkája, mivel a társadalmi kirekesztődés kockázata az elmúlt 3 év alatt 400 ezer ember esetében csökkent, az ezt mutató arányszám így 31,8 százalékról 26,3 százalékra mérséklődött. Ismertette azt is, hogy 2013-hoz képest jelentősen csökkent a csak alapfokú végzettséggel rendelkezők aránya a cigányok körében és nőtt a felsőfokú oktatásban is résztvevők aránya. (Akkor mégis léteznek faji alapon készített statisztikák? - a szerk.)
Cigánybűnözőkkel kell együttműködni
Az együttműködésben résztvevőket felsorolva a partnerséget hangoztatta és azt, hogy a megyei, területi cigányönkormányzatok munkáját ugyan érik bírálatok, de nincs más alternatíva, “akiket a romák megválasztottak, azokkal kell együttműködni”. A felzárkóztatásban alapszereplőknek nevezte a cigányokat és a cigány szervezeteket, testületeket, önkormányzatokat, amelyek helyi ismeretekkel bírnak.
A kormány szerepvállalásával kapcsolatban a források elosztásáról, a lehetőségek megnyitásáról, valamint a szabályozási segítségnyújtásról szólt. További fontos szereplőknek nevezte az egyházakat, valamint a civil szervezeteket. Utóbbiakkal kapcsolatban megjegyezte: “vannak olyan civilnek nevezett szervezetek, amelyekkel nekünk gondunk van a roma integráción belül is”, amelyeket amikor együttműködésre kér, csak ellenőrzést, monitorozást ígérnek. Amikor tényleges munkavégzésre volna szükség a terepen, akkor “valahogy nem olyan nagy a jelentkezés” – tette hozzá.
Cigányokat a köztévbe!
Kulcsfontosságúnak nevezte azt is, hogy milyen képet mutat a magyarországi cigányság a nyilvánosság előtt, s ebben a médiának is felelőssége van. Megjegyezte azt is: amikor sokadjára emlegetik fel az Országos Roma Önkormányzat elrontott “Híd a munka világába” programját, mindig felmerül benne, hogy azért teszik ezt, mert nem találnak más esetet. Miközben több száz program van emellett, amellyel nincs gond – mondta Balog, és akkor biztos úgy is van.
Szintén a nyilvánossággal összefüggésben arról is beszélt: személyes miniszteri programot indított annak érdekében, hogy a köztelevízióban legyenek "roma arcok". Ennek részeként fél éven keresztül cigány fiatalokat képeznek azért, hogy értsenek ehhez a világhoz – tette hozzá.
Az iskola még mindig olyan büdös nekik, mint ők nekünk
Kitért Balog Zoltán az antiszegregációs kerekasztal létrehozására is, amely értékelése szerint azt biztosítja, hogy ne csak szabályokat alkosson a kormányzat, de valós megoldásokat is találjanak a szegregációra. A miniszter negatív tendenciákat is említett, amelyek esetében változtatásra van szükség: az elmúlt években emelkedett az általános, illetve középfokú iskolát végzettség nélkül elhagyók száma.
Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ha egy 16 éves "családfenntartó" a közfoglalkoztatásban több pénzt tud keresni, mint a szakképzési ösztöndíj, akkor az előbbit fogja választani. Mint hozzátette, ez nem jó tendencia, ezért a belügyi tárcával közösen keresnek rá megoldást.
Külön megemlítette, hogy növekszik a népcsoporton belül a korai terhességek száma is, amiről szintén azt mondta, hogy nagyobb figyelmet kíván. A felzárkózási politika paradigmaváltásával összefüggésben azt hangsúlyozta: nemcsak a szabályozókat változtatták meg, de megpróbálnak új szemlélettel közelíteni ehhez az ügyhöz.
(MTI nyomán)