A leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskás Ferencről készít filmet "Andy" Vajna producer és Joe Eszterhas, a világhírű magyar származású amerikai forgatókönyvíró - adja hírül az MTI.
Zoom
“Producerként régóta gondolkodom azon, hogyan lehetne a leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskásról egy izgalmas, a közönségnek is érdekes filmet készíteni. Elkezdtük a munkát Joe Eszterhasszal, aki már dolgozik a film forgatókönyvén. Joe-val remek csapat vagyunk, több filmet készítettünk már közösen, legutóbb a Szabadság, szerelem filmen dolgoztunk együtt” – nyilatkozta Vajna.
“Puskást a világon mindenhol ismerik, sok helyen még a mai napig Magyarországról Puskás neve jut először az emberek eszébe. Itt volt az ideje, hogy a Puskás életéről film készüljön. Egyelőre dolgozunk az ötleten, sok a nyitott kérdés, de mindenképpen egy nagyszabású nemzetközi, magánfinanszírozású produkcióban gondolkodunk” – idézte a közlemény "Andy" Vajna producert, aki eddig csaknem hatvan film elkészítésében működött közre.
Zoom
Ha meglátsz egy magyart az utcán, vágd pofon!
Vajna viselt dolgairól tudunk már eleget, őt nem kell bemutatni. A bejelentésről hírt adó MTI a csákánydoroszlói születésű forgatókönyvíróról ennyit tart fontosnak megjegyezni:
Joe Eszterhas magyar származású amerikai író és producer, több közt az Elemi ösztön, a Flashdance, a Music Box, a Showgirls című filmek fűződnek a nevéhez. 2012-ben Andy Vajna és a Magyar Nemzeti Filmalap meghívására mesterkurzust tartott Budapesten.
A Wikipédián azonban ennél sokkal fontosabb dolgokat is megtudhatunk róla. Az angol változaton ez olvasható:
Eszterhas apja egy római katolikus újság szerzője és szerkesztője volt. Joe (azaz József - a szerk.) Eszterhas 45 éves korában tudta meg, hogy apja eltitkolta együttműködését a magyar náci kormánnyal (sic!), hogy könyvégetéseket szervezett, és az elképzelhető leghitványabb antiszemita propagandát terjesztette. E felfedezés után teljesen megszakította a kapcsolatot apjával, aki úgy halt meg, hogy a fia nem volt hajlandó kibékülni vele.
A magyar Wikipédián is van a témáról említés: 
"Hollywood Animal című könyvében (New York, 2004) megírta, hogy annak idején szülei „kapcsolatban álltak az 1944-45-ös nyilas kormánnyal és segédkeztek a deportálásokban. Apja múltjának felfedezése elnémította Eszterhast.” – közli róla Merkler András.
Azonban ennél sokkal durvábbat is találunk ugyanott:
Joe Eszterhas magyar származásához való viszonya meglehetősen ellentmondásos, érzelmeit egyfajta szeretet-gyűlölet jellemzi. 2008 szeptemberében a clevelandi Plain Dealernek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy büszke származására, a magyar talpraesettségre és a hősies 1956-os forradalomra. Ennek megfelelően részt vett a Szabadság, szerelem című film munkálataiban is. Ugyanakkor meglehetősen furcsának tűnik a következő kijelentése:
"Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda, és vágd pofon! Ő tudni fogja, hogy miért kapta."
Egy clevelandi lapnak adott másik interjújában pedig így jellemezte a magyarokat:
"A magyarok erőszakosak, az öngyilkosságig szenvedélyesek, túl gyorsan mondanak ítéletet, szűklátókörűek, antiszemiták és rasszisták."
Eszterhas egyébként antiszemitázni is úgy tud, mint egy igazi metélt: amikor Mel Gibson visszadobta a valószínűleg pocsék forgatókönyvét, bosszúból a zsidó sajtóhoz rohant, és azt mondta, Gibson azért nem készíti el a filmet, mert utálja a zsidókat. Azzal is bemártotta a rendezőt, hogy s közös munkájuk során állítólag többször is bibsiknek és gázkamraszökevényeknek nevezte a zsidókat, továbbá többször is kijelentette, hogy a "a holokauszt egy rakás lószar".
(Kuruc.info)