Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló ásotthalmi önkormányzati rendeletnek azt a paragrafusát, amely szerint tilos közterületen a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint az olyan propagandatevékenység, amely a házasságot nem egy férfi és egy nő életközösségeként mutatja be.
Zoom
A müezzin az Ab szerint is "szakrális magatartást tanúsít" - csak nem nálunk kellene tanúsítsa
Az Ab szerdán a honlapján hozta nyilvánosságra az ombudsman indítványára soron kívül meghozott döntését, amelynek lényege, hogy önkormányzatok nem hozhatnak közvetlenül alapjogot érintő, korlátozó szabályozást, ugyanis az alaptörvény kimondja, hogy alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg.
Zoom
Az Alkotmánybíróság ajánlásával
Az Ab az ügy súlyára tekintettel Ásotthalom nagyközség önkormányzati rendeletének vizsgált pontjait visszamenőleges hatállyal semmisítette meg.
(MTI)
Frissítés: Ásotthalmon is élnek "LMBTQI-emberek" - és korlátozzák szegényeket a "filmvetítési jogukban"
Alább olvasható a "szivárványcsaládosok" közleménye:
Az Alkotmánybíróság április 11-én hatályon kívül helyezte Toroczkai László (Jobbik) ásotthalmi rendeletét. A rendelet alapján eljárás indult a Szegedi LMBT Közösségért Csoport öt tagja ellen, az egyik szervezőt ki is hallgatták, és mindannyiunkat figyelmeztetésben részesített az ásotthalmi jegyző a rendelet megsértése miatt. Amit elkövettek: „mama + mama + gyerek = család” és „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblákat tartottak a magasba Ásotthalom területén, hogy felhívják a figyelmet a szivárványcsaládok létezésére.
Az ásotthalmi rendelet története
November 23. – Ásotthalom Nagyközség elfogadja a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan „propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat. A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.
December 7. – A Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásban kéri Ásotthalom Önkormányzatát a rendelet felülvizsgálatára.
December 10. – Néhány ásotthalmi LMBTQI-ember, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport, a Budapest Pride és a Magyar LMBT Szövetség demonstrációt szervez az ásotthalmi polgármesteri hivatal előtt. A demonstráción többen is megsértik a rendeletet „mama + mama + gyerek = család” és „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblák feltartásával. A térfigyelő kamerák felvételei alapján eljárás indul ismeretlen „elkövetők” ellen.
Február 15. – Az ásotthalmi jegyző tanúként hallgatja ki a tüntetés egyik szervezőjét az ismeretlen „elkövetők” beazonosítása érdekében. A jegyző hivatalos eljárás keretében arra kérte a beidézett tanút, hogy nyomtatott fényképek alapján nevezze meg a „mama + mama + gyerek = család” és a „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblákat tartó embereket, és adja meg azok elérhetőségeit. A kihallgatott szervező az „elkövetők” beazonosítását – a velük való jó viszonyra hivatkozva – megtagadta, azonban az elkövetők egy része levélben önként feladta magát az ásotthalmi jegyzőnél.
Március 5. – Toroczkai László a Facebook-oldalán kijelenti, hogy Ásotthalmon nem lehet levetítetni A szépség és a szörnyeteg c. filmet, mert annak egyik mellékszereplője nyíltan meleg.
Március 17. – Az ásotthalmi jegyző hivatalosan is figyelmeztetésben részesíti a rendeletet megsértő demonstrálókat. Pénzbüntetést senki nem kap. A demonstrálók levélben kérik a határozat bírósági felülvizsgálatát.
Április 11. – Az Alkotmánybíróság eltörli az alaptörvényellenes rendeletet.
Üdvözlettel
Kiss Anna
(30) 797-8019
Szegedi LMBT Közösségért Csoport
Telefon: +36 30 797-8019
2. frissítés: Toroczkai Facebook-bejegyzése:
Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette az ásotthalmi rendeletünket, amely megtiltotta a burka, csador, nikáb, burkini közterületen való viselését, a müezzin tevékenységét, valamint a hagyományos nő-férfi kapcsolatot támadó homoszexuális propaganda terjesztését. Rendkívül fontos történelmi győzelemként értékelem azonban, hogy az Alkotmánybíróság határozatához három alkotmánybíró a következő indoklást tette:
„Európa iszlamizációjának nyilvánvaló veszélyt jelentő problémáit a szem előtt tartva – fontosnak tartom még annak kiemelését, hogy a muszlim vallás gyakorlásának és ennek nyilvánosság előtti kellékeinek korlátozhatóságát nem vizsgálta az általam is támogatott, megsemmisítést kimondó döntés. Ezt a megsemmisítést pusztán a formailag nem megfelelő jogforrási szintben történt szabályozás és korlátozás miatt mondta ki, és így a későbbiekben a muszlim vallást érintő, törvényi szinten létrejövő szabályozás és korlátozás lehetőségét ez nem vizsgálta.” – írják az alkotmánybírók.
A kérdést azért szabályoztuk önkormányzati szinten, mert azt az Országgyűlés nem tette meg. Most, az alkotmánybírók indoklását felhasználva, haladéktalanul a magyar kormányhoz fordulok, arra kérve, hogy terjesszenek ők olyan törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amely megfelelő védelmet nyújt az ellen a két veszély ellen, amely minden európai – közöttük a magyar – társadalmat is fenyegeti. Ez a két veszély: a délről érkező tömeges népvándorlás által erősödő iszlamizáció és a nyugati irányból jövő felforgató politikai propaganda, amely a nemzet alapjait támadja. Amennyiben a kormány és az Országgyűlés nem fog lépni, akkor új formában, a megfelelő jogi lehetőséget megtalálva, de a lényegi elemet illetően nem változtatva, újra a képviselő-testületünk elé fogom terjeszteni a rendeletmódosítást. Nem adom fel, mert a történelem engem igazol majd.
Korábban írtuk: