Háromszázezer forintos bírsággal sújtott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatala egy szolgáltatót, amiért az az internetes áfacsökkentést figyelmen kívül hagyva nem változtatta meg a számlák végösszegét - közölte a hatóság.
A Kapulan Távközlési Kft.-re kirótt szankció másik okaként azt említik, hogy a cég figyelmen kívül hagyta az elektronikus hírközlésre vonatkozó szerződésmódosítási szabályokat. Az internet-hozzáférést terhelő áfa mértéke idén január 1-jétől a korábbi 27 százalékról 18 százalékra csökkent.
Az NMHH egy bejelentés alapján felügyeleti eljárást folyatott le, és megállapította, hogy a Kapulan Távközlési Kft. 2017. január 1-jével ugyan csökkentette az általa kiállított számlákban a kiszámlázott áfa mértékét 18 százalékra, de ezzel egy időben meg is emelte a szolgáltatás nettó havi díját, mégpedig éppen olyan mértékben, hogy az előfizetőknek kiállított számlákban január 1-jétől pontosan ugyanaz a bruttó összeg szerepelt, mint 2016 decemberében – írják.
A szolgáltató nyilatkozata szerint nem történt szerződésmódosítás az egyidejű áfacsökkentés és a nettó havi díjak megemelése miatt, mivel a bruttó havidíjak változatlanok maradtak. Ezzel szemben a hatóság megállapította – olvasható a közleményben -, hogy a szolgáltató módosította az előfizetői szerződéseket, mert a szolgáltatás igénybevételeinek feltételeit (vagyis a jogviszony tartalmát) egyoldalúan változtatta meg azzal, hogy az internet szolgáltatás nettó havidíját és annak áfamértékét módosította.
A közlemény szerint a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató nettóhavidíj-emelése abban az esetben is szerződésmódosításnak minősül, ha a változatlan bruttó díjak mellett – szövegszerűen – az előfizetői szerződések nem változtak meg. A szolgáltató ugyanis ezzel a szerződés lényeges feltételeit – az árakat – egyoldalúan módosította.
Ezek alapján a szolgáltatónak teljesítenie kellett volna az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban előírt azon kötelezettségeit, amelyek a szerződések módosításáról szólnak – különösen az előfizetők értesítésével és az előfizetőknek biztosított jogokkal kapcsolatban.
Az NMHH a bírság mellett a céget arra kötelezte, hogy a jövőben az előfizetői szerződéseit a jogszabályoknak megfelelően módosítsa. A határozat nem jogerős.
(MTI)