Az Európai Parlamentnek az a célja a Magyarországgal szembeni határozatával és az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának előkészítésével, hogy fékezze a növekedésben az Európai Unió régi tagországait gazdaságilag fenyegető tagországokat - jelentette ki Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament lengyel alelnöke.
Az Európai Parlament szerint a magyarországi helyzet indokolja a döntést az eljárás megindításának előkészítéséről, amelynek a vége az lehet, hogy szankciókat vetnek ki Magyarország ellen. Az EP Magyarország "menekültekkel" való bánásmódját bírálja, valamint több nemrég megalkotott törvényt – emlékeztetett a PAP lengyel hírügynökség.
Czarnecki hangsúlyozta, hogy ő és a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt összes EP-képviselője a határozat ellen szavazott.
“Lengyelország, Magyarország és Románia produkálja az EU-ban a legnagyobb GDP-növekedést, ezért gazdasági fenyegetést jelentenek. Nem a jogállamiságról van itt szó, hanem arról, hogy megfegyelmezzék azokat az országokat, amelyek egyre erősebbé válnak gazdaságilag, és fenyegethetik a régi EU-tagországokat” – jelentette ki Czarnecki.
(MTI)