Kész tárgyalásokat kezdeni a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a Közép-európai Egyetem folytathassa működését Budapesten – derül ki a kormányzó közleményéből.
Cuomo ebben röviden megmagyarázta a kialakult helyzetet is. Mint írta, a magyar kormány nemrégiben olyan törvénymódosítást fogadott el, amely ellehetetlenítené a CEU további működését, és amely ellentmond a 2004-ben Magyarország és New York állam között köttetett nyilatkozatnak is. Ebben az áll, hogy a felek támogatják a CEU-t abban, hogy magyarországi akkreditációt szerezzen, miközben megtartja amerikai intézményi státusát.
"A magyar kormány nyilvánosan kijelentette, hogy a CEU jövőjéről csak az illetékes amerikai hatóságokkal tárgyalnak, amelyek ez esetben New York államot jelentik. A kormányzó üdvözli a lehetőséget arra, hogy megoldják ezt az ügyet, és késlekedés nélkül megkezdjék a párbeszédet a magyar kormánnyal."
A Cuomo által szignált közlemény szerint a budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés szimbóluma, egy olyan egyezmény pedig, amely biztosítja az intézmény szabadságát, mindenki érdeke.
(HVG)