Benyújtotta a parlamentnek az 1990 előtti állambiztonsági szervek adatait őrző mágnesszalagoknak a levéltárba átkerülését lehetővé tevő törvénymódosítást a fideszes Gulyás Gergely - írja keddi lapszámában a Magyar Hírlap.
(Arról persze hallgatnak, hogy csak a választás után lehet majd hozzáférni, már amihez lehet, ráadásul alapvető adattárak maradnak ki a vizsgálatból. A nyilvánosság így szinte biztosan nem kapja meg ügynökkérdésben azt a lezárást, amit érdemelne, és jó eséllyel marad erős zsarolási potenciál a továbbra is titkosított adatokban, bővebben erről lásd itt.)
Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a lapnak nyilatkozva komoly jelentőségűnek nevezte, hogy a mágnesszalagok a levéltár kezelésébe kerülnek, és így kutathatóvá válnak. Mindez azonban csak a most beterjesztett törvénymódosítással valósulhat meg, amellyel a kormány döntését hajtják végre – tette hozzá.
A lap emlékeztet, hogy a jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) által őrzött tizennyolc mágnesszalag vizsgálatát márciusban fejezte be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, és kezdeményezték, hogy azok kerüljenek át az AH-tól a levéltár őrzésébe, és lehetőség szerint oldják fel titkos minősítésüket is.
(MTI nyomán)