Csaknem 90 kg alapanyag, félkész és késztermék forgalomból történő kivonását, valamint a melegkonyhás tevékenység felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti étteremben. A vendéglátóhely raktárában több éve lejárt és egérrágta alapanyagokat is találtak az ellenőrök.
Zoom
Zoom
Zoom
A budapesti étterem jó néhány ponton megsértette az előírásokat. A húselőkészítőben található hűtőben például együtt tárolták a nyers húst és a fedetlen készételeket, míg a főzőtér hűtőiben vegyesen tartottak alapanyagokat, félkész és késztermékeket. Utóbbiak nagy része ráadásul jelöletlen, ezáltal nyomonkövethetetlen volt.
Zoom
Zoom
Zoom
Egyes alapanyagok 2015-ben, illetve 2016-ban lejártak, de az ellenőrzés során a szakemberek találtak 2012-es minőségmegőrzési idejű fagyasztott garnélarákot is, valamint a szárazáru raktárban egérrágta élelmiszereket és egy egértetemet.
Zoom
Zoom
Zoom
Az egység minden helyisége és berendezése erősen szennyezett, takarítatlan volt. A mosogatómedencéket nem lehetett használni. Az üzemi és a fogyasztói edények, valamint az előkészítőkben használt eszközök mosogatása egy helyen, fertőtlenítő hatású mosogatószer nélkül történt.
Zoom
Zoom
Zoom
A hatóság 37 tétel, összesen 87,367 kg mennyiségű alapanyag, félkész, illetve késztermék forgalomból történő kivonását, valamint – az elfogadhatatlan higiéniai körülmények miatt – az étterem melegkonyhás tevékenységének felfüggesztését rendelte el.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Az eljárás folyamatban van, az ügyben mindössze pár százezer forintos bírság várható. A vendéglátó egység tevékenységét az ismételt helyszíni ellenőrzést követően nyugodtan folytathatja.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Az érintett egység adatai megtekinthetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán, ez szerint:
Közzététel dátuma: 2017.05.29.
Név/Vállakozás megnevezése, címe: Lelkes Csaba egyéni vállalkozó Székhely: 1222 Budapest, Kereszt u. 8.
Termék: alapanyag, fagyasztott félkész és készételek
Gyártási tételazonosító: 37 tétel/ 87,367 kg nem nyomonkövethető, lejárt fogyaszthatósági idejű termék
Körülmények: Helyben lefagyasztott, jelöletlen, nem nyomon-követhető apanyagok, félkész és készételek illetve, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékek forgalomból történő kivonását, illetve megsemmisítését rendelte el a hatóságunk. Az egység helyiségei és berendezései szemmel láthatóan szennyezettek, az előkészítő helyiségeket nem rendeltetészerűen használták, az alapanyagokat, félkész és késztermékeket szabálytalanul tárolták. Az egységben rágcsáló jelenléte volt tapasztalható.
Eljáró hatóság: NÉBIH KÜI
Az étteremnek gúnyolt szemétdomb neve pedig: Két Diófa Vendéglő (lásd itt.)
Videó a gyomorforgató körülményekről:
(Nébih-közlemény korrigálva)