Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Törvényszék azt a tíz röszkei határrendészt, akik ellen május közepén indult büntetőeljárás vesztegetés gyanúja miatt. A törvényszék katonai tanácsa akkor elegendőnek látta velük szemben a házi őrizetet, az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen. Másodfokon a törvényszék egy másik, civil tanácsa járt el, és, felülbírálva a korábbi döntést, elrendelte a tíz rendőr előzetes letartóztatását.
A tíz határrendész ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség. Az NVSZ titkosszolgálati eszközökkel beszerzett adatai szerint a röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen kértek és fogadtak el 5-10 euró közötti összegeket a külföldi kamionosoktól.
A pénzért cserébe szemet hunytak a kisebb szabálytalanságok felett, illetve soron kívül átengedték őket a határon. Egy szolgálat alatt fejenként 800 – 1000 euró közötti összeget is eltettek. Az ügy kipattanásakor a gyanúsítottak szolgálati viszonyát a rendőrség azonnali hatállyal megszüntette.
(Híradó)