A parlament külügyi bizottsága csütörtökön hallgatta meg a moldovai és az azerbajdzsáni nagykövetjelölteket, de a zárt ülésre hiába várták Dobolyi Alexandrát, nem jelent meg, így mégsem lesz nagykövet az MSZP korábbi EP-képviselője, Dobolyi Alexandra – írja a Magyar Nemzet.
A korábbi hírek szerint Dobolyi Alexandrát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte fel a moldovai posztra, amit végül egy karrierdiplomata kapott meg.
Zoom
Dobolyi Alexandra nagyköveti jelöléséről először az Index írt, és a lap értesülését a külügyminisztérium megerősítette. Jelölése nemcsak korábbi pártpolitikai múltja, de az EP-ben végzett, sokat kritizált tevékenysége és a magánéletéről megjelent hírek miatt is kérdéseket vetett fel sokakban.
Dobolyi Alexandra korábban Veres János szocialista pénzügyminiszter titkárságát vezette. Veres később, kormánybiztosként botrányba keveredett, miután kiderült, hogy a nős politikus több útra is magával vitte Dobolyit, aki akkor még szintén első házasságában élt. Dobolyi Alexandra és Veres János azóta összeházasodtak.
Egyébként nem Dobolyi Alexandra az első baloldali, illetve ellenzéki kötődésű politikus, aki a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca támogatását élvezte: a kormány támogatta Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es politikus jelölését is a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkári posztjára, Kóka János, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere diplomataútlevelet kapott tőlük. Mile Lajos volt LMP-s képviselőt még Navracsics Tibor idején nevezték ki kolozsvári főkonzulnak.
(MNO - HVG nyomán)
Kapcsolódó:
Szemfelnyitó Fidesz-birkáknak: