Június 16-án emlékművet avattak Pásztón. Bár a nógrádi kisvárosnak két '56-os kivégzett mártírja van (Alapi László és Geczkó István - a szerk.), Dömsödi Gábor (független szocialista) polgármester mégis inkább a padláslesöprő Nagy Imrét, a kommunista Maléter Pált és a zsidó Gimes Miklóst méltatta hosszasan az avatáson elmondott beszédében.
A pályázati forrásból elkészült Bobály Attila szobrászművész halála előtti utolsó alkotása, a Napfordító, amelyet portálunk értesülése szerint Schmidt Mária, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke "mint különösen kifejező alkotást" fogadott el támogatásra méltónak.
Zoom
Az avatáson a polgármester egykori rádiós munkatársa, Németh Miklós Attila méltatta az alkotást, mondván, hogy "ebben a szoborban mindenki megtalálhatja a saját múltba merengő, jelent hordozó vagy éppen jövőt remélő nézőpontját. Ez az ötvenhatos zászló kézzel nem fogható jelét rendszerbe foglaló mű. Ha kell, képkeret apa fényképéhez. Ha kell ablak a szülőház vagy a börtön falán, de díszlet is a Hősök terén 1989. június 16-án. Koporsólepel a rendszerváltó ifjúság mögöttünk hagyott negyedszázadán vagy éppen sugártörő a lenyugvó Napnak, mozgató víztükör a kerekedő Holdnak".
Szép szavak, ám a pásztóiaknak első látásra a gyöngyöshalászi gumigyárat juttatta eszükbe a frissiben átadott emlékmű, amelynek szintén van pásztói vonatkozása, de az egy későbbi bejegyzésünk témája lesz.
(Kuruc.info)