Nagy Imre egykori vörösgárdistára, az Oroszországi Kommunista Párt és a Magyarországi Szocialista Munkáspárt tagjára emlékeztek tegnap a Vértanúk terén.
Bár a hatályos Alaptörvény U) cikke szerint "a Magyar Szocialista Munkáspárt és jogelődei, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak", ez sokakat nem akadályozott meg a nosztalgiázásban.
Zoom
A délelőtt folyamán Kövér László (Fidesz) házelnök képviseletében egyenesen Hiller István (MSZP), az Országgyűlés szocialista alelnöke koszorúzott, de képviselői útján Áder János köztársasági elnök, a Kúria, az Alkotmánybíróság, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Honvédség, Budapest V. kerülete, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, valamint Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott (utóbbiak személyesen) is fontosnak tartották, hogy a Kossuth téren gyülekező pesti srácokat is elvtársként köszöntő, a sajátjai által kivégzett kommunista bűnöző köztéri szobránál hódoljanak.
A délután során az Orbán-kormány által súlyos közpénzmilliókkal kitömött Nagy Imre Társaság szervezésében a Nagy Imre Alapítvány, a Jászi Oszkár Társaság és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) is elhelyezett némi kórót a Vértanúk terén.
Beszédes fejlemény, hogy a rendezvénnyel összefüggésben bejelentettek egy ellentüntetést is, ám azt a Pintér Sándor belügyminiszter alárendeltségébe tartozó BRFK betiltotta.
(Kuruc.info)