Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Szent János Kórház egyik ápolója, valamint két orvosa ellen. Az ápoló esetében a vád a bűncselekmény minősített esete, halált okozó gondatlan veszélyeztetés.
A 88 éves asszony 2015 januárjában, szívpanaszokkal került be a kórházba, ahol másnap keringési és légzési elégtelenség miatt elhunyt. A boncolás megállapította, hogy a beteg halálát mérgezés okozta. Szervezetében toxikus mennyiségben lehetett kimutatni egy opiát hatóanyagú fájdalomcsillapító szert, az orvosi dokumentációban viszont nem volt nyoma annak, hogy alkalmazták volna nála ezt a szert. Az asszony hozzátartozói ezért feljelentést tettek a rendőrségen.
A nyomozás megállapította, hogy a nappali és az éjszakai ügyeletes orvos egymástól függetlenül rendelte el a fájdalomcsillapító alkalmazását, a kezelést azonban nem tüntették fel a lázlapon. Az éjszakás ápoló pedig mindenféle orvosi utasítás nélkül, önhatalmúlag adott be kapszulában, majd injekció formájában újabb adag fájdalomcsillapítókat a betegnek. A vádirat szerint az asszony halálát a gyógyszer túladagolása okozta.
Az ügyben jelenleg a Budapesti Nyomozó Ügyészségen is folyik egy eljárás. A belgyógyászati osztályon ugyanis – a főnővér utasítására – meghamisították a beteg kórházi kezelésével kapcsolatos dokumentációt, és azt adták át a rendőrségnek.
(Híradó)