Polt Péter legfőbb ügyész kalandos életpályájának egyik fontos része, ahogy sorra megszerezte a szakmai és tudományos minősítéseket, fokozatokat. 1980-ban diplomázott az ELTE jogi karán, 1985-ben egyetemi adjunktus lett, 2006-ban címzetes egyetemi tanár, 2011-ben megszerezte a doktori, azaz Ph.D. címet, 2012-ben pedig docens lett. Nagy hiány, hogy a professzori cím nincs még a neve mellett - írja a 24.hu a legfőbb ügyész önéletrajzát szemezgetve.
Az olykor Matolcsy György jegybankelnökkel jókat beszélgető Polt tehát nem egyetemi tanár (ugyan habilitált, de nem oktat főállásként, ezért nem lehet az), csak címzetesként kapta meg ezt a címet, ami egyfajta kitüntetés a felsőoktatásban. Az egyetemi hierarchiában fontos szerepe van, ki használhatja a professzori címet teljesen jogosan, és a címzetes egyetemi tanár nem ilyen. Az egyetem adhat egyetemi magántanári címet, amivel már teljes joggal használhatja a professzori címet. Erre történt nemrég egy kísérlet.
Méghozzá úgy, hogy az ELTE-ÁJK Kari Tanácsa által június 13-án és 20-án, két részletben megtartott rendes ülésén határozott arról, hogy többek között Polt “közalkalmazotti jogviszonya a közeljövőben megszűnik”. Ezek után arról szavazott a tanács Menyhárd Attila dékán előterjesztésére, hogy Polt egyetemi magántanári címet kapjon.

A dolog valószínűleg nem kevés vitát szült, ugyanis 14-en szavaztak mellette, 13-an ellene, 3-an pedig érvénytelen szavazatot adtak le. Hozzá kell tenni, hogy a többi szavazásnál, ahol másoknak más címekről szavaztak, mindenhol egyhangú volt a szavazás, csak ebben az esetben nem.
És ezzel nincs vége: Polt ügyében a Kari Tanács több tagja újraszámolást kezdeményezett. Az újraszámolás ugyan nem hozott változást az arányokban, de a szavazatszámláló bizottság kijelentette, a szavazólap nem felelt meg a formai követelményeknek. Ráadásul az érvénytelen szavazatok száma is kihatott a határozathozatalra, és tévesen vették figyelembe a 13-i ülésen azokat, a Kari Tanács ismételt állásfoglalását kérték a Szenátusnak való továbbküldéshez.
Végül a dékán előterjesztésére levették a napirendről ezt a pontot (22 igen és 1 tartózkodás mellett), és ezt a következő ülésen tárgyalják újra.