Közép- és Kelet-Európa népességének negyede eltűnhet az évszázad végére, ha nem történik valamilyen nagy fordulat – állapította meg az ENSZ népesedési jelentése. Ennyi időre előre persze szinte lehetetlen jó becslést adni, mindenesetre így is látványos az adat, hogy Magyarországon alig több mint hatmillió ember élhet 2100-ra.
Zoom
A tanulmány szerint a Föld össznépessége a mostani 7,6 milliárdról 11,2 milliárdosra nőhet a század végére, de eközben Európa népessége folyamatosan csökkenni fog. Nyugat-Európában annyira nem lesz nagy a baj az ENSZ szerint (valójában ott még nagyobb, mert a bevándorlók szaporodnak, mint a nyulak, emiatt nem látványos a csökkenés - a szerk.), a mi régiónk elnéptelenedése azonban annál veszélyesebb lehet.
A szakértők szerint Magyarország lakossága 2100-ban már csak a 62,5 százaléka lehet annak, ahányan 2000-ben itt éltünk – és ezzel még jobban meg is ússzuk a XXI. századot, mint sok más ország a környékünkön. (De persze ennek sem lehet örvendezni, mert a fogyás a Rikárdók miatt nem sokkal durvább...) Moldova és Bulgária népessége például a felére csökkenhet, Lengyelország lakossága is alig több, mint a fele lehet annak, mint az ezredfordulón volt. A régiónkból még Csehország járhat a legjobban, ott csupán 86 százalékára olvadhat a 2000-es adat.
(ENSZ - HVG nyomán)